Gå til indhold

Plejefamilier

Fik hjælp, da datter blev truet

Gitte Hansens datter blev ramt af panikangst efter et voldsomt møde med et plejebarns far. Bagefter fik Gitte Hansen betalt psykologhjælp gennem Socialpædagogerne

14. maj 2019

Artikel
COLOURBOX11934354_resize.jpg

Forfatter: Mille Gross Christiansen

Gitte Hansens 17-årige datter, Clara Hansen, var alene hjemme, da det en eftermiddag bankede på døren. Ude foran stod faren til et plejebarn, der boede i familien. Faren var i nærområdet kendt for at være ubehagelig.
- Han er sådan en, der skifter rådgiver hele tiden, fordi de er bange for ham. Skolen er også bange for ham, og det har tidligere været nødvendigt at bruge politi, fortæller Gitte Hansen.

Faren ville hente sit barn, og da Clara Hansen fortalte, at barnet ikke var hjemme, blev han voldsom og verbalt truende.
- Han er aldrig dukket op på den måde før, så Clara var fuldstændig skræmt. Hun har gennem tiden hørt om, hvordan alle andre er bange for ham, og hun havde fået indtryk af, at denne her mand var vildt farlig, fortæller Gitte Hansen.

’Du ved noget, du ikke fortæller’
I situationen reagerede Clara Hansen konstruktivt.
- Faren var truende og ville have, at min datter skulle fortælle, hvor plejebarnet var. Min datter gjorde det rigtige, og fortalte hvor barnet var henne. Men han blev alligevel ved med at true hende og sagde ’du ved noget, du ikke fortæller’, forklarer Gitte Hansen om episoden.

Da faren endelig var gået, fik Clara Hansen det dårligt.
- Hun håndterede det rigtigt godt, mens han var der, men bagefter brød hun fuldstændigt sammen. Hun ringede til os og jeg kunne høre, at hun var helt færdig. Hun skreg bare. Så drønede vi selvfølgelig hjem og talte med hende, fortæller Gitte Hansen.
Da de kom hjem var Clara Hansen meget påvirket af episoden og enormt bange.
- Dagen efter sagde jeg til hende, at hun blev nødt til at prøve at komme lidt ud. Hun cyklede ned i Brugsen, hvor hun fik et angstanfald. Det har hun aldrig haft før. Hun ringede efter mig og sagde, at hun slet ikke kunne være der, så vi kørte ned og hentede hende, siger Gitte Hansen.

Fik tilbudt ti psykologsamtaler gennem Socialpædagogerne
Efter episoden var Gitte Hansen meget chokeret og bekymret for sin datter. Hun kontaktede kommunen, for at få hjælp, men kommunen kunne ikke hjælpe.
- Jeg mener, at de burde hjælpe hende. De ved hvor ubehagelig manden kan være. Men da det ikke var mig, der havde været udsat for oplevelsen, kunne de ikke gøre noget, forklarer Gitte Hansen.

Derefter ringede Gitte Hansen til Socialpædagogerne og fortalte om episoden. Hun ville rigtigt gerne have hjælp til sig selv og sin datter, for at undgå at datteren skulle få varige mén af episoden.
- Hos Socialpædagogerne fik jeg tilbudt psykologhjælp til mig. Det tog jeg imod, for jeg var jo også selv meget påvirket, fordi jeg var enormt bekymret for min datter, fortæller hun. Derefter købte hun selv psykologhjælp til sin datter.

Gitte Hansen fik tilbudt ti psykologsamtaler ved Falck Healthcare. Her fik hun hjælp til at få et bedre overblik over situationen.
- Psykologen hjalp mig med at finde ud af, hvad der var op og ned i alt det, der var sket. Jeg var jo gal på kommunen og gal på det hele, fordi de ikke ville hjælpe. Jeg syntes, at de som arbejdsgiver burde dække hjælp til min datter. Men psykologen hjalp mig til at finde ud af hvilke kampe jeg skulle tage, og hvad jeg skulle give slip på. På den måde syntes jeg, at jeg fik bedre rede på mine tanker, fortæller hun.

Samtidig hjalp psykologen med at håndtere Gitte Hansens bekymring for sin datter.
- Det fyldte enormt meget, at det var min egen datter. Jeg var jo helt vildt bekymret for, om hun skulle få permanente mén. Det hjalp at have følelsen af, at der også var nogle, der tog sig af mig i alt det her.

Gitte Hansen vil anbefale andre i samme situation at kontakte Socialpædagogerne og få hjælp gennem Falck Health Care.
- Hvis man mister overblikket på grund af sådan en episode, er det rigtigt vigtigt, at man kan få noget hjælp til at få fat i sig selv igen. Det værste der kan ske, er jo når det går ud over ens egne børn.

Hun fortæller, at Clara Hansen ikke er plaget af episoden i dag.

*Af hensyn til tavshedspligten og plejebarnet har vi anonymiseret ’Gitte Hansen’ og ’Clara Hansen’.

Gratis krisehjælp

Som familieplejer og medlem af Socialpædagogerne har du mulighed for at få gratis krisehjælp hos psykologer ved Falck Health Care. 

Læs mere om gratis krisehjælp

Bliv medlem