Gå til indhold

Status

Julehilsen til familieplejerne

Socialpædagogernes forbundsnæstformand, Verne Pedersen, går fortrøstningsfuld ind i det nye år, når det gælder plejefamilierne. Men der er stadig meget at kæmpe for

6. december 2019

Artikel

Forfatter: Maria Rørbæk

2019 har både budt på godt og skidt, når det gælder plejefamilierne. Det fastslår Socialpædagogernes forbundsnæstformand, Verne Pedersen, der er ansvarlig for området.

– På plussiden står, at 2019 blev året, hvor Kommunernes Landsforening, KL, langt om længe gjorde op med den omvendte incitamentsmodel, hvor plejefamilierne går ned i løn, når de gør deres arbejde rigtig godt, så barnet får det bedre. KL anbefaler nu i stedet gennemsnitsmodellen, hvor man laver en langsigtet aftale, der kun kan forhandles op, hvis der sker noget ekstraordinært. Det er noget, vi har presset på for i mange år, så det er en stor sejr, siger hun.

En vigtig opgave
Desværre er der også minusser ved den måde, nogle kommuner vælger at indføre gennemsnitsmodellen.

– Det er altafgørende vigtigt, at det bliver frivilligt at overgå til gennemsnitsmodellen, hvis man allerede har et barn i pleje. Det må ikke blive en spareøvelse, og det bliver det desværre i nogle kommuner, og her har kredsen en meget vigtig opgave med at tale familieplejernes sag. Heldigvis har der også været lokale succeser som i Norddjurs, hvor kredsen har landet en god aftale baseret på frivillighed, siger Verne Pedersen.

Hun fremhæver også Aarhus, hvor modellen har eksisteret i 11 år, og hvor medlemmerne overordnet er tilfredse.

Selv om det lokalt kan være op ad bakke, er jeg fortrøstningsfuld. Jeg håber, at de gode eksempler spreder sig - og den første kredsformand er allerede blevet ringet op af en kommune, der ville have tilsendt et eksempel på en anbefalelsesværdig aftale, siger hun. 

Mange møder
I det forgange år har Verne Pedersen rejst rundt i hele landet og mødt rigtig mange familieplejere.

– Og jeg bliver gang på gang bekræftet i, at det at være plejefamilie kræver høj faglighed og stor faglig indsigt, siger hun.

Ud over de personlige møder har Socialpædagogerne også gennemført en spørgeundersøgelse, hvor 243 plejefamilier gav sig tid til at fortælle, hvad der i deres øjne skal til for, at Socialpædagogerne bliver den bedst mulige fagforening for familieplejerne.

– Undersøgelsen viser, at vi stadig har et stort stykke arbejde at gøre for at løn- og ansættelsesvilkår bliver forbedret, og det er en opgave, vi tager på os, siger Verne Pedersen.

Hvis der er nogen, der kan klappe sig selv på skulderen og sige: Ja, jeg har gjort et godt stykke arbejde, så er det en familieplejer, der gør en forskel for et udsat barn.

Verne Pedersen, forbundsnæstformand

Større tilfredshed
Sidst på året fik hun også resultaterne af en stor tilfredshedsundersøgelse blandt alle Socialpædagogernes medlemmer og den viste, at familieplejerne indenfor det sidste år er blevet langt mere tilfredse med fagforeningen.

– Det er jeg rigtig glad for, for det sidste år har vi virkelig også lagt os i selen, men den øgede tilfredshed skal på ingen måde få os til at slappe af. Tværtimod skal vi prøve at gøre det endnu bedre, siger hun.

Klap på skulderen
Verne Pedersen glæder sig også over, at der på det sidste er kommet nye familieplejemedlemmer i Socialpædagogerne.

– Jo flere vi er, jo stærkere står vi, så det er mit nytårsforsæt, at vi skal blive endnu flere, siger hun og ønsker alle familieplejemedlemmer en rigtig god jul og et godt nytår.

– Og husk: Hvis der er nogen, der kan klappe sig selv på skulderen og sige: Ja, jeg har gjort et godt stykke arbejde, så er det en familieplejer, der gør en forskel for et udsat barn.ER DU FAMILIEPLEJER - OG VIL DU GERNE VÆRE EN DEL AF ET FAGLIGT FÆLLESSKAB?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Bliv medlem