Gå til indhold

Ligeløn

Kampagne om ligeløn: 4 sjove måder du kan være med på

Artikel
Facebook-cover_efter-13-nov_1128x600.jpg

Forfatter: Runa Adriane Larsen

Kvinder tjener i gennemsnit 14,6 % mindre end mænd. Så skal de vel også arbejde mindre? Kampagnen ’Kvindernes Sidste Arbejdsdag’ opfordrer på humoristisk vis kvinder landet over til at holde fri resten af året. Men bare rolig. Det er ’fake news’. Kvinderne møder op på arbejde resten af året og sikrer, at samfundshjulene stadig kører rundt.

Sådan kan du deltage

Kampagnen er en måde at lave noget larm for at sætte fokus på ligelønsproblemet. Og der er mange måder, du kan være med på. Her kan du læse om fire ting du kan gøre i dag.

1: Dørhænger 'Jeg holder fri'

Print denne dørhænger og hæng den på dørhåndtaget på din arbejdsplads. Så mødes mandlige kollegaer og samarbejdspartnere med beskeden om, at du holder fri resten af året.

2: Sæt autosignatur på din mail 'tak for din mail, jeg er gået på ferie'

Sæt dette billede i din autosignatur på din mail den 13. november - ligesom hvis du var gået på ferie. Så får alle, der sender dig en mail, en besked om, at kvinder tjener mindre end mænd og en opfordring til at komme ind i ligelønskampen.

Skift dit coverbillede på Facebook 'Hold fri resten af året'

Du kan også slå på trommen for ligelønsproblemet ved at bakke op på Facebook. Det kan du gøre ved at skifte dit coverbillede. Du kan downloade coverbilledet herfra eller fra Kvindernes Sidste Arbejdsdag på Facebook.

Del billedet 'Socialpædagogen Nina er gået på ferie'

Vil du lave dit eget opslag på Facebook eller Instagram og måske skrive, at vi burde have ligeløn i Danmark? Så kan du bruge det her billede af en borger og en socialpædagog, hvor socialpædagogen er klippet ud af billedet, fordi hun holder fri resten af året.

Forklaring på lønforskellen

Her kan du finde svar på dine spørgsmål om lønforskel og baggrunden for Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

Hvad er lønforskellen?

Der er i Danmark 14,6 % forskel på den gennemsnitlige timeløn for mænd og kvinder.
Tallet er beregnet på baggrund af timelønninger for mænd og kvinder og bygger på Danmarks Statistiks standardberegnede timefortjeneste, som er det lønbegreb, der kommer tættest på det man forstår ved en almindelig timeløn.

Hvordan er I kommet frem til de 14,6%?

Den standardberegnede timefortjeneste har den fordel, at lønbegrebet ikke påvirkes af mænds og kvinders betalte fravær i forbindelse med barsel, sygdom og barns sygdom.
Derfor er lønbegrebet mere velegnet til ligelønsanalyser end eksempelvis fortjeneste delt med præsteret tid, som har den uheldige bivirkning, at ”timelønnen” stiger, når man er på barsel, er syg eller passer sit syge barn.

Læs mere om Socialpædagogernes arbejde for ligeløn: 

Kampen for ligeløn handler også om mænd 

Ligelønsregnskab 2018 - et redskab til lokalt arbejde med ligeløn. 

Bliv medlem