Gå til indhold

Retssikkerhed

Mistede plejebarn efter mistanke om vold

Christina oplevede enhver familieplejers mareridt, da hun blev anklaget for vold og mistede det plejebarn, hun havde haft fra han var spæd. Socialpædagogernes forbundsnæstformand, Verne Pedersen, mener, at der skal være en uvildig instans i den type sager.

31. oktober 2019

Artikel
cb-beskåret-mistede-plejebarn.jpg
Christina fik et frygteligt chok, da kommunen fra den ene dag til den anden fjernede hendes plejebarn. (Modelfoto fra Colourbox).

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Christina fik ikke engang sagt farvel til det plejebarn, hun havde passet siden han lå på fødegangen.
– Han var kun to timer gammel, da jeg så ham for første gang, og jeg elsker ham jo, som var han mit eget barn, siger hun.

Derfor var det et frygteligt chok, da kommunen fra den ene dag til den anden fjernede det 8-årige plejebarn fra plejefamilien.

– Først fik jeg ikke engang nogen forklaring. Jeg fik bare at vide, at jeg ikke skulle hente ham på skolen. Senere fandt jeg ud af, at han havde fortalt en samværskonsulent, at jeg havde slået vores andet plejebarn, men det er helt hen i vejret. Jeg har selvfølgelig ikke rørt ham, og jeg forstår ikke, hvordan og hvorfor vores plejesøn har sagt det, siger hun.

Det andet plejebarn blev også fjernet, og det kan Christina godt leve med. Han havde kun boet kort tid i familien. Men hun synes, at det er forfærdeligt, at den 8-årige ikke længere er i familien.

– Politiet har været inde i sagen, men der er ikke noget at komme efter og vi bliver ikke anklaget for noget. Og Socialtilsynet har heller ikke taget vores godkendelse. Tværtimod har de tilbudt os at få et andet spædbarn i pleje. Alligevel kan kommunen holde fast i, at vi ikke længere skal have vores plejesøn. De kan bare sige, at nu er tilliden brudt og samarbejdet dårligt. Og det synes jeg er forfærdeligt. Ikke mindst for ham.

Behov for handling
Socialpædagogernes forbundsnæstformand, Verne Pedersen, kan ikke tage stilling til den konkrete sag, men på det generelle plan synes hun, at der er behov for handling.

– Det er et svært og vigtigt dilemma. For på den ene side skal vi selvfølgelig undgå, at et plejebarn bliver i en plejefamilie, hvor det bliver udsat for vold eller andre overgreb, og derfor er myndighederne selvfølgelig nødt til at reagere på enhver mistanke. På den anden side er det også et voldsomt overgreb at fjerne et barn fra den familie, det har været i hele barndommen. Derfor er det utrolig vigtigt, at der bliver en god proces i de her sager – og det kan stort set aldrig være hensigtsmæssigt med et clean cut, hvor plejebarnet fra den ene dag til den anden mister kontakten til plejefamilien.

Verne Pedersen påpeger, at familieplejeres retssikkerhed kan være i fare, fordi de kan risikere at blive ramt af falske beskyldninger, som det kan være næsten umuligt at blive renset for.

– Og det nytter jo ikke, at vi opfører os som om man er dømt for noget, som man er frifundet for – eller som politiet måske ikke engang har rettet sigtelse for. Derfor bør der være et beredskab med en uvildig instans, der kan gå ind og hjælpe i de her sager – og sikre en ordentlig proces. Det kunne fx være et nationalt team, der kan køre ud i landet. Og så er det vigtigt, at der er en uvildig instans, man kan klage til, hvis man får fjernet sit plejebarn. Jeg tror slet ikke, man kan forestille sig, hvor forfærdeligt det er at få fjernet et plejebarn, som man har haft fra spæd, siger hun.

Det nytter jo ikke, at vi opfører os som om, man er dømt for noget, som man frifundet for - eller som politiet måske ikke engang har rejst sigtelse for.

Verne Pedersen, forbundsnæstformand

Relationer rives over
Verne Pedersen mener både, at teamet kan hjælpe til at træffe den rette afgørelser i svære sager – og til at føre dem ud i livet på en bedre måde.

– Selv om barnet måske ikke skal blive i plejefamilien, er det stadig vigtigt, at det kommer derfra på en god måde. For det er meget voldsomt, når tætte relationer rives over, og det er noget, der kan forfølge barnet resten af livet, hvis det ikke bliver bearbejdet på en god måde, siger hun. 

Christina har fået hjælp af Socialpædagogerne, der bl.a. har bistået med aktindsigt og en juridisk vurdering af sagen, men selv om der var grobund for en klage over manglende partshøring, var det ikke noget, der ændrede afgørelsen. Det hjalp heller ikke, at forbundet gik i dialog med kommunen og talte Christinas sag.

– De har forsøgt, men det betyder ikke, at mit plejebarn kommer hjem igen. Og derfor føler jeg mig meget magtesløs, siger hun.

Det forstår Verne Pedersen fuldt ud.
– I den konkrete sag kan vi kun hjælpe med at sikre, at reglerne bliver overholdt samtidig med, at vi socialpolitisk arbejder for at få ændret de urimelige regler.

Redaktionen kender Christinas efternavn.

Selv om barnet måske ikke skal blive i familien, er det stadig vigtigt, at det kommer derfra på en god måde.

Verne Pedersen, forbundsnæstformand

Er du familieplejer og vil du være del af et fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbuddene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

 

Bliv medlem