Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Pas på stress efter sommerferien

Antallet af behandlinger mod stress stiger efter sommerferien. Derfor kan det netop nu være godt at tale om arbejdsmiljøet på arbejdspladsen, mener både forsker og trivselsrådgiver

10. august 2018

Artikel
Colourbox_airport_B.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Når sommerferien er forbi, forventer mange, at batterierne er ladet op, så man som medarbejder er klar til at møde arbejdsopgaverne med krum hals. Men tal fra PFAs Helbredssikring i Danmark viser, at det tværtimod netop er på det tidspunkt, flest går i behandling mod stress.

Ifølge DR stiger antallet af stressanmeldelser til PFA Helbredssikring således med 26 procent i månederne efter sommerferien.

Forsker og postdoc Pernille Steen Pedersen fra CBS vurderer, at der kan være en særlig risiko forbundet med det socialpædagogiske arbejde. 

- I min forskning har jeg interviewet mange socialpædagoger, og det er generelt, at de har truffet et meget bevidst valg om netop at ville være socialpædagoger. De brænder for faget og vil gerne gøre en forskel for andre mennesker. I ferien bliver de måske mindet om det valg, fordi der er tid til refleksion og eftertanke: Hvad er det egentlig, jeg vil med mit liv? Og når man så kommer tilbage på arbejdet, er der måske et alt for stort gab mellem dét, man gerne vil, og dét man rent faktisk kan. Og det kan potentielt være en stor stressfaktor, siger hun.

Et konkret eksempel kan være, at der ikke er tid til at lave mad sammen med en udviklingshæmmet, så man i stedet selv laver maden for ham – vel vidende at han så ikke kommer til at udvikle sine kompetencer.

- I ferien bliver den faglige stolthed måske pudset af, og så kan det være hårdt, hvis rammerne ikke gør det muligt at leve op til de faglige idealer – især hvis man begynder at bebrejde sig selv i stedet for rammerne, siger Pernille Steen Pedersen, der er cand.scient.pol, ph.d og forfatter til bogen ’Slip stress ud af skammekrogen – et forsvar for arbejdsfællesskabet.’

Mærker sig selv

Trivselsrådgiver Lone Carmel vurderer også, at sommerferien indirekte kan udløse en stress-sygemelding, fordi man i ferien kommer lidt på afstand af eventuelle problemer på arbejdspladsen.

- Det er selvfølgelig ikke sommerferien, der i sig selv er skyld i sygemeldingen, men i sommerferien får man måske mærket sig selv lidt bedre – og når man så skal tilbage, kan man måske se at nej, det her går simpelt hen ikke, siger hun.

Hvis man selv har det vanskeligt, kan det meget vel være, at andre også har det

Lone Carmel, trivselsrådgiver

Pernille Steen Pedersen og Lone Carmel opfordrer begge til, at man bruger tiden efter sommerferien til at stoppe op og mærke om, der er stressproblemer på arbejdspladsen. 

- Hvis man selv har det vanskeligt, kan det meget vel være, at andre også har det, siger Lone Carmel, der er uddannet pædagog med en kandidatgrad i pædagogisk psykologi og indehaver af en virksomhed, der blandt andet rådgiver om trivsel på arbejdspladsen. 

- Det gælder om at sætte små, realistiske mål for forandring – enten selv eller for hele arbejdspladsen, siger hun.

En opgave for TRIOen

Pernille Steen Pedersen opfordrer især TRIO’ en af ledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter til at bruge tallene fra PFA som anledning til at tale om stress og stressforebyggelse.

- Det kan være en god, fælles opgave at sige: Tallene viser, at tiden efter sommerferien kan være en særlig sårbar periode. Det vil vi gerne tage alvorligt her på vores arbejdsplads.

- Der er ikke noget quick-fix, men en øget bevidsthed kan være første skridt.

Pernille Steen Pedersen, forsker

Pernille Steen Pedersen er en stor fortaler for det, hun kalder vilkårsledelse: Altså at ledelsen tager ansvar for, at der er nogle rammer og vilkår som måske gør det umuligt at yde en optimal indsats – og så sætter ord på, hvad der i stedet er forventningen, så den enkelte medarbejder ikke kommer til at måle sig selv på for hård en målestok. 

- Der er ikke noget quick-fix, men en øget bevidsthed kan være første skridt.

Læs mere om Pernille Steen Pedersens forskning i artiklen: Skam udløser stress

Læs Socialpædagogens guide ’Nyd ferien – og kom godt retur.’

Læs mere om Lone Carmels bog 'Hverdagsrelationer - Når det nære bliver svært,' der blandt andet handler om relationer på arbejdspladsen. 

Bliv medlem