Gå til indhold

Sommerferie

Nyd ferien – og kom godt retur

Sommerferien nærmer sig – og måske er du en af dem, der ihærdigt forsøger at få arbejdsbunken reduceret, inden du trækker stikket. Janne Skakon, erhvervspsykolog og ekstern lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, har forsket i bl.a. psykosocialt arbejdsmiljø, stress og trivselsfaktorer. Hun giver her ni gode råd til, hvad du skal gøre – og ikke gøre – før, under og efter ferien

18. juni 2018

Artikel
Sandaler.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Colourbox

Før du går på ferie

Når du forbereder dig på at skulle være væk fra jobbet i en periode, er det vigtigt, at du får gearet ned i god tid – ikke bare dagen før feriestart. Få et overblik over de opgaver, der ligger hos dig, og få afsluttet de opgaver, du kan, eller overlevér dem til kolleger. Det vil give dig bedre mulighed for mentalt at kunne koble af i ferien frem for at bruge tid på at spekulere på og ærgre dig over løse ender.

Ønsk hinanden god ferie på arbejdspladsen. Ved helt konkret at sige god ferie til hinanden markerer I, at ferie også er en vigtig del af arbejdslivet, som er både godt og nødvendigt bl.a. for at kunne vende tilbage med fornyet energi. At liste afsted på ferie er en dårlig idé – I skal gå all in og ønske hinanden god ferie ud fra et ærligt hjerte.


 Mens du holder ferie

Planlæg mindst tre sammenhængende ferieuger (det har du ret til ifølge ferieloven, red.). Det giver dig de bedste muligheder for helt at koble fra hverdagen.

Vær offline fra arbejdet i ferietiden og lav en aftale kolleger imellem, at når I har ferie, så har I helle. Hvis du fx er på Facebook med dine kolleger, vil din hjerne hurtigt indstille sig på at tænke arbejdsmæssige tanker. Bestræb dig i stedet på at være nærværende med dem, du er til stede med. 

Lav noget, du holder af – og gør det med dem, du holder af. Ferie skal først og fremmest være en rar oplevelse, hvor du genoplader de mentale og sociale batterier. Ligesom social støtte og relationer er vigtige på arbejdet, er de det også på ferien. Gode og nære relationer giver både livskvalitet og er livsforlængende – så brug ferien til at dyrke gode venner og gode relationer uden den styring, der er i arbejdslivet.


 Efter ferien

Tillad dig selv ikke at være i arbejdsmæssig topform på dag ét – og accepter, at det tager tid at lande efter en ferie. En typisk faldgrube er, at du føler, du skal indhente en masse og derfor kører for hurtigt på. Men det er hverken effektivt eller smart i længden – så tag dig tid til at spore dine tanker tilbage på arbejde og genfinde dit fokus på opgaverne.

Overarbejde er no go. Lad være med at kræve alt for meget af dig selv lige efter ferien. Prøv evt. også at fordele nogle fridage, så du gør arbejdsugen kortere – og spørg dig selv, om det nødvendigvis er en mandag, du skal vende tilbage efter ferien.

Husk de gode ferieminder. En god måde at tanke op på er at holde nogle små pauser de første arbejdsdage, hvor du bruger et par minutter med lukkede øjne eller ved at kigge ud af vinduet – og på den måde genbesøger nogle af de gode oplevelser fra ferien.

Bring din ferie ind i arbejdslivet ved at dele dine ferieminder med kollegerne. Ligesom stress og travlhed smitter, smitter positiv stemning også på arbejdspladsen. Det giver energi og overskud og bidrager til, at vi kommer lidt tættere på hinanden som mennesker.

Bliv medlem