Gå til indhold

Børn og unge

Minister vil styrke Socialtilsynet

Socialtilsynet skal udstyres med flere muskler, så de bedre kan holde øje med bo- og opholdssteder i hele landet. Sådan lyder meldingen fra socialminister Mai Mercado, som efterspørger input fra bl.a. Socialpædagogerne

5. juli 2018

Artikel
drengalene.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Kritisable forhold, manglende faglighed - og uigennemsigtig økonomi. I løbet af foråret har der været adskillige kritiske historier fremme om opholdssteder for udsatte børn og unge. Nu vil socialminister Mai Mercado styrke de sociale tilsyn, der fører tilsyn med landets bo- og opholdssteder.

I efteråret indkalder hun alle Folketingets partier til forhandlinger om, hvordan Socialtilsynet skal fungere fremover. Noget af det, ministeren selv lægger op til, er at give tilsynet mulighed for flere uanmeldte besøg og sikre større gennemsigtighed omkring økonomien. Men før Mai Mercado mødes med de øvrige partier, vil hun gerne klædes på med gode idéer og input fra dem, der arbejder med anbragte børn og unge til daglig - herunder Socialpædagogerne. Det fortæller ministeren  til DR P1.

– Efter sommerferien har jeg inviteret Socialpædagogerne, FOA og Socialrådgiverne til et møde for at få deres gode pointer til, hvordan vi forstærker og gør Socialtilsynet endnu bedre, end det er i dag.

Plads til forbedring

For der er plads til forbedring, lyder det fra ministeren

– For det første har vi en nylig overstået evaluering, hvor vi kan se, at vi stadig har nogle udfordringer i forhold til at sikre ensartethed på tværs af de fem socialtilsyn. Så der er en opgave, vi skal tage fat på her. Og for det andet har vi set nogle sager her i foråret, som giver mig anledning til at se på, hvordan vi kan forstærke Socialtilsynet, så vi ikke fremover kommer til at se flere af de forfærdelige episoder, der har udspillet sig, udtaler Mai Mercado til DR P1.

Ministeren henviser bl.a. til nogle af de kritiske historier, som DR har fortalt om anbragte børn og unge - bl.a. tv-dokumentaren om en ung mand anbragt på et privat opholdssted, som stak en købmand ihjel i Nordjylland.

Læs 'Afsløringer viser kynisk omgang med børns liv'

– Jeg tror på, at der er en læring i enhver enkelt sag. Selvom jeg ikke kan dykke ned i enkeltsager eller træffe ændrede afgørelser, så kan jeg lære således, at når vi så står over for at skulle forbedre Socialtilsynet, som vi skal nu, så kan vi med den læring i baghovedet forandre tilsynet, så det bliver bedre, end det er i dag.

Det, der står allerøverst på vores blok, det er den rette faglighed og det rette tilbud til de udsatte børn og unge, det handler om

Benny Andersen, formand Socialpædagogerne

Forbundsformand klar med notesblokken

Socialpædagogernes formand Benny Andersen ser frem til at få en invitation fra socialministeren og er klar til at møde op med en notesblok fuld af gode ideer til, hvordan Socialtilsynet kan blive bedre - og ikke mindst hvordan hele området for anbragte børn og unge kan styrkes.

– Det, der står allerøverst på vores blok, det er den rette faglighed og det rette tilbud til de udsatte børn og unge, det handler om. Og når jeg siger det, er det jo fordi, at vi ved, at hvis der sættes ind med den rette faglighed til at afhjælpe fx en pige med spiseforstyrrelse eller en dreng, der har været omsorgssvigtet, så tidligt som muligt, så er chancen for at de kan klare sig og få et ordentligt liv langt større end det, vi ser for ofte, hvor det desværre er tilfældighederne, der råder, siger Benny Andersen til DR P1.

Faktisk ønsker Socialpædagogerne, at der stilles konkrete krav om, at man slet ikke må drive et opholdssted, hvis man ikke har de rigtige og nødvendige fagligheder og kompetencer til at tage sig af udsatte børn og unge.

– Der må vi simpelthen gå ind og sige, at for at blive godkendt så skal du dokumentere, at du har det nødvendige antal uddannede socialpædagoger, hvis du skal lave socialpædagogisk arbejde - og også dokumentere, hvorfor du har brug for andre faggrupper. Som udgangspunkt skal det være sådan, at når du laver socialpædagogisk arbejde, så skal du også have uddannede socialpædagoger ansat.

Bør aldrig blive en god forretning

Derudover opfordrer forbundsformanden også til, at der kigges på økonomien - for at undgå, at udsatte børn og unge bliver 'en god forretning'.

– Med de sager, der er blevet afsløret, hvor jeg synes, der er blevet spekuleret i udsatte børn og unges elendigheder - forstået på den måde, at pengene ryger ned i private lommer - det må vi have kigget på. Det handler om, hvad det er for selskabsformer, vi vil tillade - og om hvor stort et overskud, vi vil tillade, at private mennesker skal kunne tjene på udsatte børn og unge. For hver gang man trækker en million ud, så går den jo fra kommunekassen - og de penge kunne vi jo have brugt til at lave et endnu bedre tilbud til de drenge og piger, det handler om, siger Benny Andersen.

Bliv medlem