Gå til indhold

OK 2018

Løn i fokus i livechat med forbundsformanden

Nåede du ikke at chatte med, da Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, svarede på spørgsmål om de netop overståede overenskomstforhandlinger? Så læs med her, hvor vi har samlet hovedpointerne fra livechatten mandag den 7. maj

8. maj 2018

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Løn i kroner og øre, koloniaftalen, ligeløn og kompetencefonden var nogle af de emner, medlemmerne spurgte ind til, da forbundsformand Benny Andersen sad klar til en times livechat på Facebook mandag aften den 7. maj. Nåede du ikke at kigge med, så har vi her samlet de væsentligste spørgsmål og svar fra facebookdebatten.

Hvad er det helt nøjagtigt, vi har fået ud af forliget, som vi ikke havde før? Udover lønstigningen?

Sådan lød aftenens allerførste spørgsmål, som Benny Andersen besvarede sådan her:

– Du har helt i at det er løn, der har været og er i fokus i resultatet. Og det er helt bevidst. Det var præcis det, vores medlemmer bad os om, da de sendte krav på kostkort og på møder. Og det er jo det, det handler om - et resultat skal afspejle ønsker og krav. Derudover har vi afskaffet privatlønsværnet, vi har sikret spisepausen, vi har stoppet forringelser af seniorordninger, vi har sikret lærerne en forhandlingsløsning, vi fortsætter kompetencefonden - og vi sætter fornyet fokus på fuldtid og deltidsproblematik.

Langt hovedparten af midlerne er gået til generelle procentuelle lønstigninger til alle. Det vil sige, at de, der har mest anciennitet og dermed er højest lønnet, også er dem, der stiger mest i løn

Benny Andersen, formand Socialpædagogerne

Hvad med ligeløn og lavtløn?

Flere medlemmer spurgte i debatten ind til de to puljer - lavtlønspuljen og ligelønspuljen - for at blive skarpere på, hvad der egentlig var forhandlet hjem på det punkt. Her lød forklaringen fra Benny Andersen:

– Ligelønspuljen er først og fremmest en start på at sidestille såkaldte kvindefag med mandefag. Pengene er brugt til at forhøje vores stillingstillæg, sådan at alle får glæde af dem. Lavtlønspuljen er noget mindre, og den er brugt til et årligt tillæg til de omsorgs- og pædagogmedhjælpere, der er indplaceret på trin 11-1, lød det fra forbundsformanden, som samtidig definerede kvindefag som fag, hvor mindst 60 pct. af dem, der er omfattet af den pågældende overenskomst, er kvinder.

I det hele tage var lønspørgsmål det, der fyldte mest i den timelange debat. Bl.a. blev der spurgt ind til puljen til lokal lønforhandling - og til, hvorvidt lønstigningerne følger anciennitet.

– Langt hovedparten af midlerne er gået til generelle procentuelle lønstigninger til alle. Det vil sige, at de, der har mest anciennitet og dermed er højest lønnet, også er dem der stiger mest i løn. Og mht. puljen til lokalløn er den ikke afskaffet. Det betyder, at det er op til de enkelte kommuner, hvor meget eller hvor lidt de vil afsætte. Så det handler om at spørge lederen om, hvornår der skal forhandles lokal løn - og hvor meget der er at forhandle om, forklarede Benny Andersen.

Inflation og faglig bevidsthed

Hvad er inflationen egentlig? Sådan lød et andet spørgsmål fra et medlem.

– Inflationen er skønnet til at være ca. fem pct. henover overenskomstperioden. Og her skal jeg lige tilføje, at inflation jo er en generel stigning af priserne i samfundet. Og når inflationen stiger, skal vores lønninger selvfølgelig også stige, svarede forbundsformanden.

Og hvad med koloniaftalen, er der sket noget på den front, blev der også spurgt. Her lød svaret:

– Jeg er enig i, at koloniaftalen bestemt kunne blive bedre. Men her sker der ingen ændringer. Vi har i disse overenskomstforhandlinger haft et konfliktscenarie, der betød, at det mere eller mindre alene kom til at handle om løn. Og det samme gør sig gældende for de efterfølgende organisationsforhandlinger, der også i høj grad handler om løn. 

Undervejs blev der også debatteret andre emner end resultaterne fra OK 18. Fx da Benny Andersen blev stillet spørgsmålet: Hvordan kan vi være med til at ændre opfattelsen af pædagoger, så vi fremstår lige så faglige, som vi er?

– Jeg oplever faktisk, at socialpædagoger er meget respekterede, når jeg holder møder med både politikere, andre organisationer og kommunalfolk. Men skal vi pille ved folks opfattelse af socialpædagoger, så skal vi nok ind og være endnu mere tydelige på, hvad det er, vi kan - og hvor vigtigt et arbejde vi løfter. Det arbejder både jeg og andre i forbundet på hver eneste dag, lød Benny Andersens svar.

Bliv medlem