Gå til indhold

Anbringelse

Afsløringer viser kynisk omgang med børns liv

En række sager om mangel på faglighed og uacceptabel forvaltning af økonomien på et privat opholdssted i Nordjylland kalder i den grad på politisk handling, mener Socialpædagogernes formand, Benny Andersen

26. maj 2018

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

I kølvandet på en DR-dokumentar om, at en ung mand anbragt på et privat opholdssted stak en købmand ihjel i Nordjylland, er der dukket flere kritiske historier op om faglighed og forvaltning af midler på opholdsstedet Gården – et behandlingssted for unge med psykosociale problematikker. Gården er en del af koncernen Hjorthøjgård.

Seneste sag i rækken er DR’s afdækning af, hvordan Hjorthøjgårds direktør – som er trådt af efter afsløringerne – har kanaliseret midler fra opholdsstedet ned i egne lommer. Fredag kunne DR fx fortælle, at opholdsstedet sidste år tog en af de anbragte unge med til en sydafrikansk farm, som er ejet af Hjorthøjgårds direktør og hans kone. Opholdet, som kostede 292.000 kr., blev ifølge DR betalt med midler fra kommunen. Stedets ejere fik ifølge DR også store indtægter ved at leje ejendomme til deres egne opholdssteder.

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, kalder det vanvittigt og grotesk, at det er muligt at komme af sted med at drive kynisk forretning til gavn for ledelsen selv på et opholdssted for anbragte børn og unge.

– Vi skal have sat en stopper for, at man på den her måde kan kanalisere penge, som kunne have været brugt på udsatte børn, ned i egne lommer. Jeg må sige, at det er en ufattelig kynisk omgang med de her børns liv, siger Benny Andersen.

– Der har været alt for mange af den slags sager. Nu må vores politikere én gang for alle lave en lovgivning, der gør, at det ikke er muligt på den måde at spekulere i at trække penge ud, som kunne være brugt på den socialpædagogiske indsats over for børnene, lyder det.

Fælles pressemeddelelse fra FOA og Socialpædagogerne: Regler om private aktører på velfærdsområdet bør ændres

Læs også om Tvind-sagen, som rullede sidste efterår.

Strengere krav til faglighed

Ifølge Benny Andersen er der grund til at kigge nærmere ind i, hvorfor sagerne ikke er blevet opdaget af socialtilsynet, som skal holde opsyn med de sociale tilbud.

– Jeg er forbløffet over, at det her er undsluppet socialtilsynet, som jo netop blev skabt for at skabe gennemsigtighed på området, siger forbundsformanden, som også retter skyts mod kommunerne, som i hans optik bør tage større ansvar for at sikre, at de penge, som overføres til opholdsstederne, også bliver brugt, som de skal:

– Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor så mange kommuner ikke holder øje med deres investeringer. Hvorfor holder de ikke øje med, om de rent faktisk får den kvalitet, de betaler for?

Forbundsformanden foreslår, at der politisk sættes rammer op for, hvad et eventuelt økonomisk overskud i botilbud og opholdssteder må gå til. Ifølge Benny Andersen bør der laves en bestemmelse om, at hvis der kommer overskud på kontoen, så skal det gå til at sikre, at der er den rigtige faglighed – og nok af den.

 

Bliv medlem