Gå til indhold

OK 2018

Tusinder på gaderne for ’En løsning for alle’

Rådhuspladsen i Esbjerg er ét af mange steder i landet, hvor socialpædagoger 10. april mødte talstærkt op med de røde hjerter hævet. – Vi står sammen nu for at sikre fremtiden, sagde en af de fremmødte socialpædagoger, som selv er på vej på pension

11. april 2018

Artikel
Esbjerg_demo_RedStar.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Ole Joern / Red Star

– Det er altså et virkelig godt syn, lyder det fra en socialpædagog i rød vest, som står og skuer ud over det farverige menneskehav, der er stimlet sammen foran en stor scene ved Esbjergs rådhus med skilte, fløjter, sjove hatte, T-shirts med OK-slogans og veste.

Fra scenen lyder der skiftevis musik og brandtaler fra forskellige fagforbunds formænd og forkvinder, og fra menneskehavet kommer der klapsalver, tilråb, fællessang og en boblende energi retur.

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, er blandt talerne til demonstrationen. Han har trukket en hvid T-shirt med ’En løsning for alle’ på maven uden på sin hvide skjorte, og uden på T-shirten bærer han en rød vest med Socialpædagogernes logo.

– Det er skønt at se så mange. Vi skal også være mange. Vi står jo på kanten af noget nyt i fagbevægelsen. Det, jeg kan se heroppefra, og som I også kan mærke, det er, at vi står sammen om det nye. Vi er her med åbne øjne, med klare hjerner, og vi er her skulder ved skulder, siger Benny Andersen og høster både bifald og hujen fra de mange fremmødte.

Nægtede at sløjfe demo
I en solstribe midt for scenen står en hel hær af socialpædagoger og vifter med røde hjerter, hvor der ligesom på T-shirtsene står ’En løsning for alle’. Et barn med en rød vest, der går ned til knæene, er løftet op på ryggen for bedre at kunne se.

Det er rigtig, rigtig vigtigt, at arbejdsgiverne mærker, at vi mener det her alvorligt. At vi har løftet OK 2018 til et helt nyt niveau

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Tirsdag den 10. april skulle arbejdsgivernes lockout af de offentligt ansatte være begyndt. Men kort før påske valgte forligskvinden Mette Christensen at udsætte konflikten med 14 dage for at få mere tid til at lande et resultat.  Onsdag den 11. april mødes arbejdsgiverne og lønmodtagerne igen i Forligsinstitutionen for at forsøge at forhandle sig frem til en ny overenskomst.

– Vi har tilbragt time efter time og dag efter dag i Forligsinstitutionen, og indtil videre uden resultat. Derfor er vi her i dag, og derfor er vi samlet mange steder rundt omkring i landet. For vi skal jo derind igen i morgen, og det er rigtig, rigtig vigtigt, at arbejdsgiverne kan mærke, at vi mener det her alvorligt. At vi har løftet OK 2018 til et helt nyt niveau, siger Benny Andersen fra talerstolen i Esbjerg.

De offentlige fagforbund har varslet strejke, fordi man ønsker en fremgang i reallønnen, der matcher udviklingen på det private område. Arbejdsgiverne har endnu ikke været villige til at give den lønfremgang, og det er grunden til, at der endnu ikke ligger et resultat.

Socialpædagogerne har udtaget ca. 10 pct. af de offentligt ansatte medlemmer til den strejke, som oprindeligt var varslet til at starte 4. april. Da konflikten blev udskudt, var tanken derfor først at aflyse den planlagte demonstration i Esbjerg og afvente forhandlingerne. Men store protester fra medlemmerne gjorde ifølge kredsformanden i Sydjylland, Finn Harald Rasmussen, at man valgte at holde fast i at samles på tværs af faggrupper og forbund 10. april.

– Det er jo også et helt fantastisk fremmøde, vi ser her i dag, og det afspejler meget den stemning og sammenhold, jeg hele tiden har kunnet mærke blandt medlemmerne i forhold til den kamp, der bliver taget nu. Der har været stor og bred opbakning – også fra dem, der ikke selv er udtaget til strejke, siger Finn Harald Rasmussen.

Jeg er på vej på pension og får ikke del i den lønfremgang, vi kræver. Men det er ligegyldigt. For det her handler om fremtiden, om at sikre fremtidens socialpædagoger

Anne Marie Arbjerg, socialpædagog på Udviklingscenter Ribe

I kamp for fremtiden
En af dem, der ikke selv skal strejke, men som alligevel er mødt op til demonstrationen, er Anne Marie Arbjerg, som har arbejdet som pædagog og socialpædagog i 43 år. På trods af, at hun kun har syv arbejdsdage tilbage, før hun går på pension, står hun ved rådhuset med rød vest og godt humør for at støtte op om fællesskabet og den gode sag.

– Det er simpelthen så vigtigt, at vi viser sammenhold nu. Det er den eneste vej frem. Jeg er på vej på pension og får ikke del i den lønfremgang, vi kræver. Men det er ligegyldigt. For det her handler om fremtiden, om at sikre fremtidens socialpædagoger, siger Anne Marie Arbjerg.

Lignende demonstrationer for de offentligt ansatte blev afholdt i syv andre danske byer tirsdag aften. Medier melder bl.a. om tusindvis af demonstranter foran Christiansborg i København.  Se her, hvor der var demoer. 

Bliv medlem