Gå til indhold

ok-2018

OK-forlig: Nu er der en løsning for alle

Forbundene på statens område har indgået forlig om en overenskomst for alle statsansatte. Også her er lønfremgang og spisepause sikret. Dermed er en forhandlet aftale for alle offentligt ansatte i hus efter otte dramatiske uger i ’Forligsen

28. april 2018

Artikel
Billede-ved-statsforlig.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Philip Davali

En mærkbar reallønsfremgang til alle statsansatte. En afskaffelse af privatlønsværnet og dermed sikring af, at offentligt ansattes løn fremover følge lønudviklingen for private kolleger. Og en overenskomstmæssig sikring af frokostpausen.

Sådan lyder hovedoverskrifterne i det forlig, der netop er indgået om en overenskomst for ca. 180.000 statsansatte, efter en slutspurt på 34 timers forhandlinger. Dermed er lønmodtagernes forhandlere i hus med en forhandlet løsning for de kommende tre år for alle offentligt ansatte på både kommunernes, regionernes og statens område.

– Jeg er både lettet og glad. Nu står vi med en forhandlet løsning for alle frem for en lammende konflikt af hele den offentlige sektor og et regeringsindgreb. Og så er det oven i købet et resultat, vi kan være stolte af, lyder det fra Socialpædagogernes forbundsformand, Benny Andersen.

Først landede Socialpædagogerne og de øvrige LO-organisationer plus Dansk Socialrådgiverforening et forlig på det regionale område natten til onsdag den 25. april. I går, fredag, fulgte hele det kommunale område trop med et forlig, der inkluderer et arbejdstidsprojekt til lærerne. Natten til lørdag lykkedes det at forhandle sig frem til en forhandlet løsning for resten af det regionale område – efterfulgt af hele statens område lørdag aften.

– LO-forbundene viste vejen og modet, da vi lavede forliget på regionernes område. Uden dette forlig havde vi ikke opnået de resultater, der nu også er kommet på de øvrige områder, og vi var sandsynligvis endt i en konflikt. Så jeg er rigtig glad, og det er fantastisk, at vi er nået hertil, siger Benny Andersen.

Uden al den opbakning, jeg er blevet mødt med, og den aktivitet I har lavet over alt i landet, så havde det ikke været muligt. 

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Kravene er opfyldt

Forliget på statens område minder i store træk om den aftale, som LO-organisationerne indgik onsdag. For også for de statsansatte er der landet en aftale om en lønramme på 8,1 pct. over de næste tre år. Desuden bæres lærernes arbejdstidsprojekt på det kommunale område ovre på statens område.

På det regionale område valgte formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen, der er topforhandler for de ansatte i regionerne, i nat at tro på regionernes løfte om, at man ikke vil røre ved den betalte spisepause. Akademikernes Centralorganisation besluttede derimod at afgive en bid af lønrammen for at få en yderligere sikring af spisepausen på det regionale område. Og også de offentligt ansatte på statens område har fået en overenskomstsikring af spisepausen.

Uundværlig opbakning

Forliget på statens område sætter det endelige punktum på godt otte ugers dramatiske forhandlinger i Forligsinstitutionen, hvor bølgerne er gået højt. Det var aldrig lykkedes at komme i mål uden den kolossale opbakning fra medlemmer og tillidsfolk, understreger Benny Andersen:

– Uden al den opbakning, jeg er blevet mødt med, og den aktivitet I har lavet over alt i landet, så havde det ikke været muligt. Det har været helt afgørende for, at vi er kommet hertil, hvor vi nu. Det vil jeg gerne sige stor tak for. Nu glæder jeg mig til at komme rundt i landet og præsentere resultat for alle medlemmer, siger han.

Forligene skal til afstemning blandt forbundenes medlemmer. Det er Forligsinstitutionen afgørelse, hvordan og hvornår det skal ske.

Følg med i OK-situationen på www.sl.dk/ok2018 og på formand Benny Andersens facebookside

Bliv medlem