Gå til indhold

OK 2018

Svær situation i OK-forhandlingerne

Efter fornyet optimisme forud for weekenden sandede OK-forhandlingerne til efter lørdagens møde. ’Det ser tungt ud’, siger Socialpædagogernes formand om udsigten til at nå en aftale

18. februar 2018

Artikel
OK-logoB.jpg

Forfatter: Jens Nielsen

Efter fornyede meldinger fra KL i sidste uge om viljen til at nå en aftale – samlet set og med lærerne om en ny arbejdstidsaftale – stødte OK-forhandlingerne på det kommunale område i løbet af weekenden på grund.

Og udsigten til en aftale er ikke for gode, vurderer Socialpædagogernes formand:

– Det ser tungt ud. Vi opgiver selvfølgelig ikke, men det er klart, at hvis vi ikke kan blive enige om en lønudvikling for offentligt ansatte, der afspejler samfundsøkonomien, så bliver det umuligt at lande en aftale, siger Benny Andersen.

Han understreger, at ingen kan være tjent med en konflikt, og at han vil arbejde for en løsning.

– Men vi må selvfølgelig være klar til at stå fast på, at vi skal en reallønsudvikling, der kun er ret og rimelig, siger Benny Andersen.

Nej til krise-overenskomst

Inden de kommunale forhandlinger blev suspenderet, var der tale om en grundlæggende uenighed om lønnen. Det fremgik tydeligt i de fire timerlange forhandlinger, der fandt sted lørdag, fortæller Benny Andersen. Men i Forhandlingsfællesskabet holder man fast:

Vi opgiver selvfølgelig ikke, men det er klart, at hvis vi ikke kan blive enige om en lønudvikling for offentligt ansatte, der afspejler samfundsøkonomien, så bliver det umuligt at lande en aftale

Benny Andersen, forbundsformand, Socialpædagogerne

– Lønnen er den store knast, men jeg må bare fastholde, at økonomer og politikere har aflyst finanskrisen. Det går godt i Danmark, vi er ikke i krise, og derfor kan vi heller ikke leve med en krise-overenskomst. De offentligt ansatte skal også kunne mærke opgangstiderne, og derfor skal en ny overenskomst sikre en reallønsfremgang.  Alt andet vil være urimeligt, siger han – og håber, at ’arbejdsgiverne også vil indse dette’:

– Det handler jo om, at vi også i årene, der kommer, skal have et attraktivt kommunalt arbejdsmarked.  Vores velfærdssamfund er hver eneste dag helt afhængigt af kompetente og engagerede medarbejdere. Og de fortjener en ordentlig løn, siger Benny Andersen.

De statslige forhandlinger foregår fortsat søndag aften. Mandag mødes Socialpædagogernes hovedbestyrelse for at diskutere den aktuelle situation og udsigten til en eventuel konflikt.

Læs mere om OK 2018 på vores kampagneside sl.dk/ok18

Bliv medlem