Gå til indhold

Vold og trusler

Forebyggelse af vold: TRIO’en er altafgørende

En systematisk indsats og samarbejde i TRIO’en er opskriften på forebyggelse af vold på det socialpsykiatriske bosted Lindevang i Helsingør, der tidligere har oplevet et voldsomt overfald på en socialpædagog

8. november 2018

Artikel

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Ricky John Molloy

Det er en nødvendighed, at man kan samarbejde i TRIO’en for at forebygge vold. Sådan lyder det fra TR Jeanette Lindberg fra det socialpsykiatriske botilbud Lindevang i Helsingør.

Arbejdet med at forebygge vold og trusler mod personalet på botilbuddet fik et ekstra skub, da en socialpædagog blev overfaldet meget voldsomt af en borger i 2013. Og Jeanette Lindberg vil gerne dele sine erfaringer med andre.

Læs hele historien om overfaldet: Line måtte løbe fra sin kollega

̶ Det er så vigtigt, at der er en forståelse af, at det er en fælles opgave mellem ledelse, TR og AMR at forebygge vold, slår TR’eren fast.

Flere dobbeltdiagnoser
Borgergruppen på Lindevang har ændret sig i de seneste år – til langt flere mennesker med dobbeltdiagnoser – og det stiller andre krav til forebyggelsesarbejdet, lyder erfaringen. Især derfor skal sikkerhed i højsædet hele tiden.

̶ Og jeg mener aldrig, at man skal være bange for at italesætte det direkte og tale højt om sikkerhed. Også over for borgerne. Det er fint at signalere over for dem også, at vi tager deres sikkerhed alvorligt og passer på dem, siger Jeanette Lindberg.

Sikkerhed er i det hele taget nøgleordet på Lindevang. Personalesikkerhed er blevet tænkt ind de fysiske rammer i hele huset, og der er faste procedurer for, hvor og hvornår medarbejdere henvender sig til borgerne. Fx tager man ikke de svære snakke i beboerens eget hjem, og nattevagterne går ikke helt ned til de boliger, der ligger et stykke væk fra hovedhuset, med mindre de hører høje lyde.

̶  Og ligegyldigt hvad din jobfunktion er, så er sikkerhed væsentligt, siger hun og fortæller, at alle uanset jobfunktion opfordres til at indberette afvigende opførsel hos borgerne.

Desuden har de løbende evalueringer af sikkerhedspolitikkerne, og der bliver målrettet arbejdet på at skabe en kultur, hvor man altid følger de aftalte procedurer – og aldrig springer over hvor gærdet er lavest, eller gør som man plejer.

̶  Og så er det vigtigt, at vi har en arbejdsplads, hvor det er naturligt at tale om den usikkerhed og angst, der kan være i vores samvær med beboerne, så vi kan få lagt nogle fælles strategier. Det er nemlig vigtigt, at det er et fælles ansvar, at vi passer på hinanden – og at det ikke er et personligt problem, siger TR Jeanette Lindberg.

Bliv medlem