Gå til indhold

Vold og trusler

Vidne til overfald: Jeg måtte forlade min kollega

Mens en borger tævede løs på nattevagts-kollegaen, måtte Line Mellembakken løbe efter hjælp. Hvis jeg ikke forlod ham, var vi begge måske døde, fortæller hun

9. november 2018

Artikel
Ricky_Molly_Lindevang_Kvinde_1128x600.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Ricky John Molloy

Hvad sagde du til mig?

Ingen af de to nattevagter på det socialpsykiatriske botilbud Lindevang havde sagt noget. Det var nat, og de to nattevagter var på vej hen til en borger, der stærkt ophidset – formentlig psykotisk og påvirket af både stoffer og alkohol – forsøgte at bryde ind til en kvindelig beboer.

Borgeren går tættere på dem. Og så. Smæk. Den første knytnæve flyver gennem luften og rammer Line Mellembakkens kollega i ansigtet. Hun bakker væk fra beboeren for at nedtrappe situationen. Men hendes ramte kollega bliver paralyseret stående.

Det må være chok, tænker Line Mellembakken. Og så begynder slagene at hagle ned over kollegaen. Over 30 i alt, står der senere i politiets rapporter.

– Der må jeg træffe et valg. Og jeg løber op og ringer til politiet. Da jeg er oppe på kontoret, kan jeg høre, at de slås og bevæger sig op ad gangen. Jeg sidder i telefonkø hos politiet og skal stå og vente på at få at vide, om jeg skal trykke 1, 2 eller 3. Dér har jeg bare lyst til at skrige, fortæller den 53-årige sosu-uddannede Line Mellembakken om den nat i 2013, hvor en socialpædagog blev overfaldet meget voldsomt af en beboer på det socialpsykiatriske botilbud Lindevang i Helsingør.

Seks betjente og tåregas
Dengang havde medarbejderne ikke overfalds-
alarmer. Derfor var Line Mellembakken nødt til to gange at forlade sin kollega. Først for at ringe til politiet - og bagefter for at lukke betjentene ind af den låste hoveddør til bostedet.

Da hun returnerer, bliver hun mødt af et frygteligt syn. Det er lykkes socialpædagogen at holde borgeren nede på gulvet, men begges tøj er iturevet, og kollegaen har fået slag og spark over hele kroppen, et centimeterdybt dybt bidsår i overarmen og bid flere steder på overkroppen.

Han kan ikke stå op, da ambulancen endelig kommer.

– Jeg er sikker på, at min kollega var død, hvis det ikke var lykkes at holde beboeren nede til sidst, indtil politiet kom. Og det krævede jo seks betjente og en masse tåregas at anholde ham, fordi han var så psykotisk, at han ikke reagerede normalt, fortæller Line Mellembakken.

Borgeren bliver anholdt, offeret kommer på hospitalet, og Line Mellembakken får lov at blive hjemme resten af ugen. Hun får tilbudt nogle psykologsamtaler, men hun føler sig egentlig ved godt mod, fordi hun har handlet på den bedste måde i situationen.

Efter overfaldet...

Hvordan kommer man som medarbejder og arbejdsplads videre efter en borgers voldelige eller krænkende opførsel? Vi har spurgt en krisepsykolog, en leder, en tillidsrepræsentant – og hende, der stod lige ved siden af, da overfaldet skete

Læs artikler om samme emne:
- Psykolog: Hjælp kollegaer ved at debriefe
- TR: Vi kommer videre - men vi glemmer det aldrig
- Leder: Du kommer ikke igennem det alene

 

 

Magtesløsheden er det værste
Men da hun kommer tilbage på arbejdet igen, er rygterne begyndt at løbe. Snakken går om, at Line Mellembakken havde ladt sin kollega i stikken og var løbet sin vej.

– Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet. Det kører gennem hovedet på mig. Var det forkert at løbe ned og ringe efter politiet? Skulle jeg være blevet? Men jeg har vendt det titusindvis af gange, og jeg kunne ikke have gjort det anderledes. Var jeg blevet, så var jeg også blevet slået ned, og så var politiet måske aldrig kommet. Og så tror jeg helt ærligt, at vi havde været døde, siger hun i dag.

Efter et halvt års sygemelding kommer den skadede kollega tilbage på arbejdet, og da han tydeligvis ikke er bange for at arbejde sammen med Line Mellembakken igen, bliver myten om hendes illoyale opførsel hurtigt manet til jorden.

– Jeg følte i første omgang, at jeg havde gjort, hvad jeg kunne i situationen – og så havde jeg det egentlig ok. Det var først, da jeg blev i tvivl om, hvorvidt jeg havde gjort det rigtige, at det begyndte. Jeg følte mig så magtesløs, siger hun.

I dag fem år senere er mange ting ændret på Lindevang. Et endnu stærkere fokus på forebyggelse af vold, overfaldsalarmer til medarbejderne og tre risikovurderinger af borgerne i døgnet efter rød, gul og grøn-modellen. Line Mellembakken arbejder der stadig – og er glad for sit job.

– Hvis jeg en dag bliver bange for at gå på arbejde, så skal jeg stoppe. Men der er jeg slet ikke. Jeg elsker mit arbejde, og jeg synes, jeg gør en forskel, siger hun.

Ifølge Socialpædagogernes arbejdsmiljøundersøgelse fra 2017 oplever 31 pct. af socialpædagogerne fysisk vold på arbejdet. 

Socialpædagogen, der blev overfaldet, har i dag forladt faget.

Fakta om Lindevang:

Fakta om Lindevang:

  • Socialpsykiatrisk botilbud efter § 107 og § 108
  • 56 beboere med psykiatriske lidelser og størstedelen også dobbeltdiagnoser
Bliv medlem