Gå til indhold

TILLIDSREPRÆSENTANT

15 nye værktøjer til lønforhandlinger

Der findes nu en spritny vejledning og værktøjskasse til de tillidsrepræsentanter, som skal stå for de lokale lønforhandlinger på vegne af kollegerne. Vejledningen kan bruges som en tjekliste både før og under forhandlingerne

13. september 2017

Artikel
CB_1128x600_Forhandling.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Colourbox

Det kan måske føles som et stort ansvar og en uoverskuelig opgave at forhandle kvalifikations, - funktions og resultatløn på vegne af sine kolleger.

Derfor har Socialpædagogerne udarbejdet en vejledning med 15 konkrete værktøjer, som skal hjælpe med at opnå et godt resultat og gøre processen lettere og mere tryg at komme igennem.

Vejledningen kan findes på sl.dk under fanebladet TR-Portalen. Når du har logget ind, klikker du på ”lønforhandlingsværktøjer” på forsiden.

Det får du

Her kan du bl.a. få tjeklister over de lokale aftaler og politikker, du skal huske, og en vejledning til, hvordan du fastlægger lønkrav og skaber overblik over personalegruppens lønninger. Du kan også se, hvad der bør indgå i en lokal lønpolitik, og hvilke oplysninger du har krav på som tillidsrepræsentant.

Og så er der hjælp at hente til selve forhandlingen – fx hvad der bør stå i et forhandlingsreferat.

Du kan bruge værktøjerne i forbindelse med den årlige lokale lønforhandling for dine kolleger. Men også i forbindelse med ansættelse af nye kolleger eller genforhandling af tillæg, hvis der fx har været en omorganisering på arbejdspladsen.

Efterspørgsel på ny vejledning

Værktøjerne er udviklet i et samarbejde mellem konsulenter fra Socialpædagogernes lokale kredse. Ifølge faglig konsulent Tue Bjergborg, som har været tovholder på projektet, er vejledningen bl.a. udarbejdet, fordi der har været en efterspørgsel blandt tillidsrepræsentanterne.

- Vi ved fra vores tillidsrepræsentanter, at det ville være godt med nogle værktøjer både i forhold til konkrete problemstillinger i lønforhandlinger, og også i forhold til at sikre overblikket over lønforhandlingsprocessen fra start til slut, siger han.

Værktøjerne kan anvendes uafhængigt af hinanden, så du selv kan vurdere, hvad der er en god hjælp i den konkrete forhandling, du sidder i, og hvad der ikke er.

Tiltrængt make-over

Siden lokalløn blev indført i 1998 har Socialpædagogerne udviklet en række værktøjer til lokale lønforhandlinger, og de centrale aftaler om lokalløn har udviklet sig hen ad vejen. Derfor har der været behov for at give materialet en grundig make-over.

- Nogle af værktøjerne er de gode gamle, men der er også udviklet en række nye værktøjer. Og så håber vi, at det vil være en god hjælp og skabe overblik, at vi har samlet hele paletten af værktøjer i én pakke på TR-portalen, siger Tue Bjergborg.

Er du på nogen måde i tvivl om, hvorvidt du har forhandlings- og aftaleretten i en forhandling, skal du kontakte din kreds.

Bliv medlem