Gå til indhold

LØN

Tjek af lønsedler udløste 250.000 kroner

På en enkelt arbejdsplads har seks medlemmer af Socialpædagogerne fået udbetalt 34.000 kroner hver plus feriepenge og pension efter en gennemgang af deres lønsedler

23. august 2017

Artikel
sparegris1128x600.gif

Forfatter: Kit Lindhardt

Det kan betale sig at undre sig over det, der står på lønsedlen.

Det har en gruppe socialpædagoger på en arbejdsplads i Midtjylland erfaret, efter at deres tillidsrepræsentant blev opmærksom på en fejl på lønsedlerne. Nærmere undersøgelser afslørede, at hver medarbejder var gået glip af mange tusinde kroner i løn over en årrække.

Helt konkret havde hver medarbejder krav på at få udbetalt 34.000 kroner. Derudover skulle de have feriepenge og pension. I alt løb det op i cirka 250.000 kroner fordelt på hele medarbejdergruppen.

Kan virke uoverskueligt

Fra Socialpædagogernes Kreds Midt- og Vestjylland lyder der stor ros til den tillidsrepræsentant, som er årsag til, at kollegerne har fået råd til lidt større is denne sommer.

- Jeg synes, det er dejligt, når der er nogle tillidsrepræsentanter, der forstår at tjekke lønsedler. Nogle får det ikke gjort, fordi det kan virke svært eller uoverskueligt. Men vi ser jo, at der kan være store gevinster ved at gøre det, siger Gitte Rahbek, faglig sagsbehandler i Socialpædagogerne Midt- og Vestjylland.

I løbet af uddannelsen til tillidsrepræsentant får man et kursus i at tjekke lønsedler. Desuden bliver der jævnligt holdt møder for tillidsrepræsentanter og øvrige medlemmer i kredsene, hvor man bliver rustet til at læse og forstå sin lønseddel.

To typiske lønbrølere, du skal være obs på

Stod stand-by døgnet rundt

I den aktuelle sag var det et tillæg på 700 kroner, som tillidsrepræsentanten ikke kunne få til at hænge sammen. Ifølge Gitte Rahbek viste det sig, at tillægget stammede fra en lokalaftale tilbage fra 2006. Beløbet skulle dække over, at medarbejderne hver sjette uge skulle stå til rådighed for arbejdspladsen døgnet rundt. I en hel uge måtte de ikke være længere end en time væk fra arbejdspladsen.

Men ifølge Gitte Rahbek er det et klart brud på arbejdstidsaftalen for socialpædagoger.

- De 700 kroner havde ingen værdi i forhold til, at de ingen frihed havde. De kunne jo ikke tage til svigermors fødselsdag og drikke tre glas vin, for hvad hvis de nu blev kaldt på arbejde, siger Gitte Rahbek.

Ud over de penge, de pågældende medlemmer nu har fået udbetalt, har Socialpædagogerne forhandlet en ny lokalaftale på plads med nye tillæg og vilkår.

Større fokus på løntjek

Gitte Rahbek oplever, at der er kommet et større fokus på lønsedler blandt medlemmer og tillidsrepræsentanter efter kampagnen ’Er du OK’ fra hovedorganisationerne LO og FTF i efteråret sidste år. Den gjorde opmærksom på, at det er vigtigt at tjekke lønsedlen.

En undersøgelse i forbindelse med kampagnen viste, at lidt over halvdelen af de adspurgte har fundet fejl på deres lønsedler.

Bliv medlem