Gå til indhold

pædagoguddannelsen

Pædagog­uddannelsen er landets største

Igen i år er pædagoguddannelsen landets mest populære studie. Med i alt 5100 nye studerende topper pædagoguddannelsen listen over optagne ved denne sommers studiestart. En stadigt voksende gruppe vælger at tage uddannelsen digitalt.

7. august 2017

Artikel
ungestuderende1.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Rigtig mange unge mennesker vil gerne være pædagoger. I hvert fald er optaget på pædagoguddannelsen landets største med i alt 5100 nye studerende i år. Dermed er pædagoguddannelsen markant den største uddannelse i landet – med flere længder ned til den næstmest populære uddannelse på listen, som er sygeplejerskeuddannelsen med i alt 3757 optagne.

Socialpædagogernes næstformand, Marie Sonne glæder sig over den store tilslutning til pædagoguddannelsen.

- Det er positivt, at så mange unge mennesker vælger pædagogikken, og ikke mindst at mange af de studerende kan se, hvor vigtigt og meningsfuldt det social- og specialpædagogiske spor er. Jeg er rigtig glad for, at så mange unge - på trods af de udfordringer det sociale området møder i disse år - satser på en fremtid indenfor vores fag.

E-læring tidoblet
Flere og flere studerende vælger at tage deres uddannelse digitalt. Det gælder også for pædagogstuderende. I alt er 234 nye studerende denne sommer optaget på pædagoguddannelsen som e-læring. Ved e-læring følger man forelæsninger via internet og arbejder i grupper med andre e-læringsstuderende. E-læring er en studieform, som vinder stærkt frem i disse år. I dag er der over 10 gange så mange e-læringstuderende på pædagoguddannelsen som i 2009, hvor blot 22 personer startede. Viborg udbyder som det nyeste skud på stammen e-læring i år, og her er over 50 optaget på linjen denne sommer.  

Marie Sonne kan godt få øje på fordelene ved e-læring, som blandt andet giver mennesker, som bor langt fra et uddannelsessted, eller som har familie eller arbejde, der stiller krav om fleksibilitet, mulighed for at tage uddannelsen. Men hun påpeger samtidig, at den vigtige interpersonelle kontakt ikke må gå fløjten i digitaliseringen:

- Man kan ikke få en god socialpædagogisk uddannelse udelukkende gennem en computer. Faget kræver en dannelse, som opstår i mødet med andre mennesker. For at få relationsarbejdet helt ind under huden, er det afgørende, at man kan få taget diskussioner om etik, faglige dilemmaer og en udveksling af holdninger med andre. Så det er vigtigt, at man får det interpersonelle med ind i e-læring uddannelsen, understreger Marie Sonne.

Pædagoguddannelsen har i mange år været landets største uddannelse, og antallet af optagne har været stigende. I år er der dog et lille fald i udviklingen med knap 200 færre optagne end sidste år.

 

Bliv medlem