Gå til indhold

Prik

Velkommen til pædagoguddannelsen

3. februar 2017

Artikel

Forfattere: Af Kira Liv Angelbo Christensen, faglig sekretær og PLS

Kære pædagogstuderende. Ni ud af ti pædagogstuderende havde uddannelsen som første prioritet. Uddannelsen har ellers mødt mange fordomme: For meget hippie, for lidt hardcore, for meget kaffe, alt for lidt Egekilde, for meget ‘fri leg’, for lidt formål.

Derfor er det heldigt, at du nu lærer, hvordan du argumenterer for vores faglighed! Pædagoguddannelsens formål er en af de bærende søjler i vores velfærdssamfund, og du gør en forskel for de mennesker, du en dag skal være i berøring med allerede nu ved at vælge pædagoguddannelsen til.

Pædagoguddannelsen er kraftigt i søgelyset for tiden. Der er mange, der byder ind med ideer og tanker. Derfor vil jeg gerne opfordre dig til, at deltage i debatten – åbent, men også kritisk.

Hvis vi skal sikre, at pædagoguddannelsen får det ekstra skub mod at blive den bedste, skal du så ikke være med til det? Vi har brug for dig og dine medstuderende i kampen for vores uddannelse og dermed vores profession.

Det faglige fællesskab for pædagogstuderende er Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS). Vi er både din fagforening og studieorganisation. Som en del af PLS har du os med dig hele vejen gennem pædagoguddannelsen. Du vil både skulle navigere i det nye studie, du er begyndt på, men du skal også ud og prøve kræfterne af i praktikkerne. Vi ønsker dig alt det bedste på din vej, men skulle tingene gå i hårdknude, og du har brug for ekspertviden, så kan du tage PLS med i hånden. Du står aldrig alene som medlem af PLS.

Det er ikke kun i praktikken, at du har PLS i ryggen – det samme gør sig gældende på studiet. Desværre viser det sig, at man som pædagogstuderende gennemsnitligt kun modtager 10 undervisningstimer på studiet. Mange studerende er frustrerede over det minimale udbud af undervisning. Derfor kan du supplere din faglighed og dit CV ved at deltage på PLS’ weekendkurser to gange om året. Og gæt hvad? Som medlem er det fuldstændig gratis – vi vil gerne understøtte de pædagogstuderende, der frivilligt bruger en weekend på at modtage undervisning for at styrke deres faglighed og vores profession. Derfor dækker vi udgifterne til transport og mad under hele weekenden. Næste kursusweekend er den 27.-28. maj i Kolding, hvor vi huser 150 pædagogstuderende fra hele landet.

Hvis fagligheden er noget, du virkelig brænder for, så kan du også blive aktiv i PLS og være med til at skabe et indbydende og spændende studiemiljø. På mange uddannelsessteder har vi lokalafdelinger, du kan henvende dig til: Det er pædagogstuderende, som frivilligt vælger at lave forskellige aktiviteter for dig og dine medstuderende. Og vi har altid plads til flere frivillige.

Glæd dig til den dannelsesrejse, du skal ud på. Du skal ud og understøtte, udvikle og forme rammerne for mennesker, der behøver omsorg. Men som menneske vil du selv – ved uddannelsens afslutning – opdage, at du ikke er den samme, som da du startede.

Mødet med etik, dilemmaer, filosofiens nuancerede verdensbillede, psykologiens mange analyser af mennesker, æstetikkens læring om kreativitet og udtryksformer, godt og grundigt krydret med pædagogikkens grundkerne – relationen – vil gøre, at du gennemgår en udvikling af din forståelse af dig selv og dine medmennesker.

Derfor ønsker PLS dig det bedste med din (ud)dannelse og den rejse, du skal i gang med.

Endnu en gang velkommen til Danmarks vigtigste uddannelse!

Deltag i debatten

  • Hvorfor har du valgt pædagoguddannelsen?
  • Hvad glæder du dig mest til på uddannelsen?
  • På hvilket pædagogisk arbejdsfelt tænker du, at du skal ud og gøre en forskel?
Bliv medlem