Gå til indhold

Forsikringer

Tryg køber Alka: Hvad betyder det for dig?

Danmarks største forsikringsselskab Tryg har indgået aftale med Alkas aktionærer om at købe deres aktier for 8,2 mia. kr. Socialpædagogernes lønforsikring og andre medlemsfordele er i første omgang fredet, lyder det.

4. december 2017

Artikel
Tryg-B-PR.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Rygterne om det potentielle salg af forsikringsselskabet Alka har svirret de seneste dage. Og uroen omkring salget har spredt sig blandt LOs medlemsforbund, herunder Socialpædagogerne. I dag blev rygterne bekræftet i en pressemeddelelse fra Tryg: Tryg har indgået aftale med aktionærerne om at købe forsikringsselskabet for 8,2 mia. kr., lyder det.

En stor del af Alkas kunder er medlemmer af faglige organisationer, der – ligesom Socialpædagogernes medlemmer – tilbydes rabatordninger på forsikringer. Socialpædagogernes medlemmer er blandt andet garanteret en lønforsikring for 46 kroner om måneden som supplement til dagpengene, hvis de bliver arbejdsløse.

Og Tryg forsikrer, at medlemmerne af de forbund, Alka samarbejder med, stadig vil være sikret ’attraktive kollektive forsikringsordninger’, lyder det i pressemeddelelsen. Salget af Alka får dermed ikke indflydelse på Socialpædagogernes medlemmers forsikringsforhold i foreløbig de næste fem år.

– Tryg ønsker at fortsætte Alkas forretningsmodel med at tilbyde konkurrencedygtige priser til forbundsmedlemmerne. Vi har i forbindelse med salget fået sikkerhed for, at præmien på vores medlemmers nuværende forsikringer en årrække ikke stiger mere, end pris- og skadeudviklingen eller individuelle forhold tilsiger, siger Kim Simonsen, der er bestyrelsesformand i Alka og formand for HK, som er en af Alkas største aktionærer, i pressemeddelelsen.

De oplysninger, jeg har, er, at de aftaler, vi har med Alka, indtil videre kører videre som hidtil. På den måde får det ingen betydning for medlemmerne i første omgang. Min bekymring går på, hvad der kommer til at ske om fem eller 10 år

Benny Andersen, forbundsformand

Vil videreføre værdigrundlag

Historien om Alka går tilbage til 1903, hvor en kreds af ledere i fagbevægelsen stiftede Arbejdernes Livsforsikring, som i 1944 blev til Alka Forsikring. Trygs administrerende direktør Morten Hübbe udtaler, at Tryg vil videreføre det værdigrundlag, som samarbejdet mellem Alka og de faglige forbund er baseret på.

– Tryg har erfaring med at tilbyde attraktive forsikringsordninger til faglige organisationer, og vi kender værdien af samarbejdet og til de forpligtelser, vi påtager os over for forbundsmedlemmerne, siger han i pressemeddelelsen.

Mere end 50 pct. af Alka er ejet af fagforeninger i LOs medlemsforbund, blandt andre 3F, HK og FOA. Socialpædagogerne er ikke medejere af Alka og har derfor kun kunnet følge salget i medierne. Salget af forsikringsselskabet overrasker og bekymrer forbundsformand Benny Andersen.

– De oplysninger, jeg har, er, at de aftaler, vi har med Alka, indtil videre kører videre som hidtil. På den måde får det ingen betydning for medlemmerne i første omgang. Min bekymring går på, hvad der kommer til at ske om fem eller 10 år, siger han og fortsætter:

– Alka går jo fra at være ejet af fagforeninger til at være et børsnoteret selskab, der skal tjene penge til sine aktionærer. Og vores kollektive lønforsikring er jo ikke et guldæg for selskabet, men er primært sat i verden for at skabe tryghed for vores medlemmer. 

Nødvendigt med en kapitalstærk ejer

Alkas bestyrelsesformand begrunder salget med, at der stilles stigende krav til forsikringsbranchen i de kommende år – fx hvad angår IT-systemer, automatisering af sagsbehandling, brugen af kunstig intelligens, regulering af kapitalforhold og krav til håndtering af personfølsomme data. Derfor er det nødvendigt med en større ejer, der har kapital til at møde fremtiden.

Det rationale kan Benny Andersen for så vidt godt forstå. Men som forbundsformand er han optaget af, at salget ikke må gå ud over medlemmerne.

– Vi skal selvfølgelig have en dialog med Tryg, når det er faldet på plads, i forhold til de aftaler, vi har, så vi kan finde fælles fodslag fremadrettet, siger han.

Købet forventes at blive gennemført senest i andet kvartal af 2018 med forbehold for de nødvendige myndighedsgodkendelser.

Bliv medlem