Gå til indhold

Arbejdstid

Som at vinde i Lotto: Medlemmer fik to mio. kr.

89 medlemmer af Socialpædagogerne er over en årrække gået glip af mange tusinde kroner hver, fordi arbejdsgiveren ikke fulgte reglerne om over- og undertid. Nu er der landet et forlig på to mio. kr.

18. december 2017

Artikel
CB_1128x600_Kompensation.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Colourbox

I løbet af året har Kreds Østjylland afdækket en større sag om aflønning og arbejdstid, som er kommet en større gruppe medlemmer i det jyske økonomisk til gode.

Sagen begyndte at rulle, da et medlem i februar ’17 spurgte ind til, hvordan reglerne for over- og undertid skal forvaltes. En nærmere undersøgelse af praksis på arbejdspladserne viste, at reglerne ikke blev fulgt.

I alt havde 89 medlemmer på forskellige arbejdspladser i Hedensted Kommune lidt et økonomisk tab igennem de sidste fem år.

– Vi havde aldrig troet, at så mange ville være berørte af det, siger faglig konsulent i Kreds Østjylland, Helle Ingemann Harmsen, som har kørt sagen for medlemmerne.

Timerne skal nulstilles

Reglerne for over- og undertid handler reelt om planlægning af medarbejdernes tid. Arbejdstidsreglerne siger, at medarbejdernes tid skal nulstilles senest hver 16. uge. Det kaldes en opgørelsesperiode.

Det vil sige, at hvis en medarbejder har arbejdet 20 timer for meget i en opgørelsesperiode, skal medarbejderen have timerne afregnet. Hvis medarbejderen derimod har haft 20 timer for lidt i vagtplanen, skal de ikke overføres til den næste opgørelsesperiode. Dermed har arbejdsgiveren ikke fået nogen arbejdskraft ud af de 20 timer.

I den aktuelle sag var de timer, som medlemmerne havde arbejdet for meget eller for lidt, blevet overført til næste periode, eller overtiden var ikke afregnet korrekt.

Op til 91.000 ned i foret

Gennemsnitligt har de 89 medlemmer fået udbetalt 21.000 kr. hver. Men beløbene spænder vidt fra 920 kr. til 91.117 kr.

– Medlemmerne vidste jo slet ikke, at det var på vej. Så det var jo lidt som at vinde i Lotto. Det var rigtig fedt at kunne give dem sådan en god overraskelse, siger Helle Ingemann Harmsen.

Socialpædagogerne har haft en god dialog og et godt samarbejde med Hedensted Kommune om at få tingene bragt i orden og få landet et forlig.

Bliv medlem