Gå til indhold

Forældres rettigheder, når deres barn er anbragt

Der er en række bestemmelser i serviceloven om forældres rettigheder og muligheder, som er vigtige at være opmærksom på for dig, der har et barn i pleje.

Forældre bevarer deres forældremyndighed under anbringelsen, både når anbringelsen er frivillig, og når den er med tvang. Helt overordnet skal kommunen så vidt som overhovedet muligt udføre sine opgaver i forhold til plejebarnet i et samarbejde med barnets forældre.

 

Inddragelse af forældremyndighedsindehaver

Når et barn eller en ung anbringes, overtager kommunen den daglige omsorg for barnet eller den unge.

Der er under en anbringelse dog  fortsat en række forhold, som kun forældremyndighedsindehaveren eller -indehaverne kan tage stilling til (fx dåb, navngivning og konfirmation). I en række andre tilfælde (valg af læge, skole, tøjindkøb etc.) vil kommunen træffe afgørelse i samarbejde med barnet/ den unge og plejeforældrene, men det bør overvejes, hvornår forældrene bør inddrages, så de fortsat oplever sig som forældre og har indflydelse på deres barns liv.

Hvilke forhold forældremyndighedsindehaveren selv kan beslutte, og hvilke forhold kommunen kan træffe afgørelse om, reguleres af, hvad der er nødvendigt af hensyn til anbringelsen.

I en afgørelse fra 2017 besluttede Ankestyrelsen, at en ung godt kunne blive døbt og konfirmeret selvom forældremyndighedsindehaveren ikke ville give samtykke til denne beslutning. Du kan læse en artikel om emnet og selve afgørelsen her

Artikel: Når far og mor ikke vil lade deres anbragte barn konfirmere, kan kommunen give lov — Ankestyrelsen (ast.dk)

Øvrige forældrerettigheder

  • Forældre skal give informeret samtykke til en anbringelse, herunder også til formålet med anbringelsen
  • Kommunen skal tilbyde forældrene en støtteperson og har pligt til at give anden støtte til forældrene under en anbringelse
  • Når et barn eller en ung anbringes, skal der laves en plan (barnets plan) der beskriver konkrete mål for barnets/den unges trivsel og udvikling. Planen skal så vidt muligt laves i samarbejde med barnet/ den unge og forældrene. Planen skal angive hvilke former for støtte, der iværksættes for familien under anbringelsen.
  • Forældre har ret til advokatbistand, når der træffes en række afgørelser, herunder opretholdelse af en anbringelse, afbrydelse af forbindelse med barnet eller ændring af anbringelsessted

Socialstyrelsen har udgivet en pjece om forældrenes rettigheder, når de har et barn anbragt.

Du kan læse pjecen her

For at læse mere om rollen som familieplejer, kan du dykke videre ned i vores håndbog. Her kan du blandt andet læse mere om dine rettigheder før, under og efter en anbringelse. 

Find håndbogen her
Bliv medlem