Alt om ferie
Som plejefamilie er der nogle punkter, du skal være særlig opmærksom på, når du vil holde ferie.
INDHOLD PÅ DENNE SIDE
- Hvad siger ferieloven?
- Samtidighedsferie
- Ferieåret
- Ferieafholdelsesperiode
- Hovedferien
- Særlige ferieregler for familieplejere
- Omkostningsdækkende ydelser
- Varsling af ferie
- Ferie med/uden løn
- Ferietillæg
- Op eller ned i vederlag
- Feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn
- Den 5. ferieuge
- Retten til at få overført ferie
- Fratræden og feriepenge
- Udbetaling af feriepenge efter ferieårets udløb
- Ferie og aflastning
- Indefrysning af feriemidler
Familieplejere er omfattet af ferieloven
Undtaget herfor er dog plejefamilier, der etablerer plejefamilie som selvstændig virksomhed. Plejefamilier er ikke omfattet af Forhandlingsfællesskabets ferieaftale.
At være plejefamilie er et ganske særligt arbejde, også i forhold til begrebet 'ferie'. Når du skal tilrettelægge ferien, skal du tage stilling til, om ferien helt eller delvist skal afholdes med eller uden plejebarnet eller plejebørnene.
Udgangspunktet for denne overvejelse bør være både ansættelseskontrakten og den aftale om anbringelsen, som er indgået med anbringende kommune. Det er dog altid dig suverænt, der afgør, om ferien skal afholdes med eller uden plejebørn. Og det er kommunens ansvar at sikre, at der er andre steder at være for plejebarnet – enten i egen familie eller netværk eller i en aflastningsfamilie – hvis du beslutter dig for at holde ferie uden plejebarnet.
Hvis du ønsker at holde ferie uden plejebørn, så fremgår det af KL´s standardkontrakt, at man 6 måneder før hovedferien (sommerferien) skal give kommunen besked herom. Hvis der er tale om øvrig ferie (restferien) skal der gives besked 3 måneder før feriens start. Der kan være aftalt andre frister i din kontrakt, så tjek din kontrakt og læs også det, der står til sidst under vejledningsdelen.
Hvis du vælger at holde ferie med plejebørnene, så få aftalt med kommunen hvordan du kompenseres hvis du vælger at give afkald på at holde al eller noget af din ferie.
Socialpædagogerne anbefaler, at al kommunikation omkring ferie foregår over mail, så du har dokumentation for hvad der er aftalt med kommunen.
Samtidighedsferie
Samtidighedsferie betyder, at du i princippet kan afvikle ferie samtidig med, at du optjener den. Ferien skal dog normalt optjenes, før den kan afvikles, og det betyder, at der normalt vil være min. en måneds forskydning.
Du har altid ret til 25 dages/fem ugers ferie på et ferieår, uanset hvem der skal betale ferien.
Du optjener som hidtil 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse, og i praksis betyder det, at den ferie, som du fx optjener i september og oktober (2 x 2,08 dage), kan afvikles allerede i november.
Særlige ferieregler for familieplejere
- For det første har myndighederne godkendt, at familieplejere på grund af deres særlige arbejde kan vælge at holde deres ferie sammen med plejebarnet eller -børnene. Familieplejere kan altså holde ferie samtidig med, at de i realiteten er på arbejde. Det får nogle konsekvenser for fx udbetaling af den 5. ferieuge (se denne).
Det er dog din ret at bestemme, om du vil holde ferie med eller uden plejebørn. Hvis du ønsker at holde ferie uden plejebørn, skal du bede kommunen om at finde aflastning til plejebørnene. Vi anbefaler, at du i forhold til ferie retter skriftlig henvendelse til kommunen, således at du efterfølgende har mulighed for at dokumentere din henvendelse. - For det andet indgår familieplejere ofte i flere ansættelsesforhold – ofte med flere forskellige kommuner. I disse tilfælde har man som familieplejer lov til at holde særskilt ferie i forhold til hvert ansættelsesforhold.
Omkostningsdækkende ydelser
Når du og din familie holder ferie med plejebarnet, får du udbetalt de normale omkostningsdækkende ydelser som for eksempel kost og logi. Når du holder ferie uden plejebarnet, bliver der som udgangspunkt ikke udbetalt omkostningsdækkende ydelser. Dog er det sådan, at hvis familieplejeren under ferien løser opgaver eller stiller faciliteter til rådighed, skal der udbetales ydelser til dette – det kan for eksempel være betaling for logi. Reglerne om omkostningsdækkende ydelser under ferien gælder, uanset om du har optjent ret til løn eller ej.
Varsling af ferie
Som udgangspunkt skal ferie lægges efter forhandling mellem dig og anbringende kommune. Hvis kommunen i stedet ønsker selv at bestemme, skal kommunen varsle over for dig, hvornår ferien skal afholdes. For hovedferien gælder, at kommunen skal varsle denne senest tre måneder før afholdelsen. For de resterende uger skal varslet være hos dig senest en måned før ferien. Ferien skal varsles konkret. Det vil sige, at det skal fremgå præcist, hvornår kommunen ønsker, at du holder ferie, eksempelvis ved at angive datoer eller ugenumre. En meddelelse om, at ferien skal afholdes inden udgangen af december, opfylder derfor ikke kravene til varsling.
Har du som familieplejer flere ansættelsesforhold, skal de pågældende kommuner varsle afholdelse af ferie for hvert af ansættelsesforholdene, hvis ikke der er indgået nogen aftale om afholdelse af ferien.
Ferie med/uden løn
I de tilfælde, hvor du har været ansat hos kommunen hele ferieåret, har du krav på fuld løn og ferietillæg, når du holder ferie.
Hvis du kun delvist eller slet ikke har været ansat i kommunen i ferieåret, vil kommunen trække dig i lønnen i forhold til det antal feriedage, det er aftalt parterne imellem.
Hvis du har optjent ret til feriepenge i et tidligere ansættelsesforhold, vil feriepengene blive udbetalt, når du holder ferien, uanset om ferien holdes med eller uden plejebørn.
Det vil normalt være således, at der ikke kan udbetales løn samtidig med, at du får feriepenge fra et tidligere ansættelsesforhold.
Men Ferielovskontoret oplyser i en skrivelse helt tilbage fra 2004 at '... der ifølge ferieloven ikke er noget til hinder for, at den ene familieplejer får overdraget plejebarnet, mens den anden familieplejer holder ferie, uanset om familieplejerne er ægtefæller'.
Din arbejdsgiver (den anbringende kommune) kan kun pålægge dig at holde ferie, når du har ret til betaling for feriedagene fra din nuværende eller tidligere arbejdsgiver. Din arbejdsgiver kan dermed ikke bestemme, at du skal holde ferie for egen regning.
Op eller ned i vederlag
Hvis du enten går op eller ned i vederlag, får det betydning, hvis du holder ferie med løn. Lønnen beregnes nemlig ud fra det antal vederlag, du fik, da du optjente ferien. Hvis du fx fik ni vederlag, da du optjente ferien, skal du efter vores vurdering også have løn svarende til ni vederlag, når du afholder ferien, selvom du til den tid kun får syv vederlag. Samme mekanisme gælder så også den anden vej. Med den nye ferielov gælder den såkaldte 20 procent-regel ikke mere. Det var den regel, der betød, at kommunen kun skulle udligne forskellen, hvis du var gået mere end 20 procent op eller ned i løn/vederlag.
Feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn
Du kan vælge at få udbetalt feriegodtgørelse på 12 % af lønnen i stedet for at holde ferie med løn.
Hvis du ønsker dette, skal du fremsætte dit ønske senest 31. august, dvs. dagen før det nye ferieår starter. Det anbefales, at du fremsætter dit ønske skriftligt, fx på mail.
Den 5. ferieuge
Familieplejere har på samme måde som andre lønmodtagere ret til at få den 5. ferieuge udbetalt efter ferieårets afslutning, hvis den 5. ferieuge ikke er holdt, eller er aftalt overført til næste ferieår.
Hvis du beder om at få den 5. ferieuge udbetalt, kan kommunen ikke afvise dette med henvisning til, at kommunen “troede”, at du havde holdt den.
Efter reglerne i ferieloven skal afholdelse af ferie enten forhandles mellem arbejdstager (familieplejer) og arbejdsgiver (kommunen) eller varsles af kommunen. Det betyder, at kommunen har pligt til at have klarhed over, hvornår en ansat holder ferie. Og hvis kommunen ikke kan godtgøre, at du har holdt den 5. ferieuge, skal feriepengene udbetales.
Hvis du ikke har mulighed for at holde den 5. ferieuge – fx fordi kommunen ikke har skaffet ikke en aflastningsfamilie – så skal du huske at gøre skriftlig indsigelse over for kommunen, sådan at du har dokumentation for, at du ikke har holdt 5. ferieuge.
Retten til at få overført ferie
Lønmodtagere, der ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst – og det er familieplejere ikke – kan aftale med deres arbejdsgiver, at optjent ferie ud over 20 dage kan overføres til det følgende år. Dette gælder selvfølgelig kun, når du har optjent ret til ferie ud over 20 dage hos din nuværende arbejdsgiver – altså typisk efter mere end ti måneders ansættelse.
Udbetaling af feriepenge efter ferieårets udløb
Hvis du ikke har hævet dine feriepenge inden ferieafholdelsesperiodens udløb, tilfalder beløbet som udgangspunkt Arbejdsmarkedets Feriefond. I en række særlige tilfælde kan feriepengene dog udbetales efter henvendelse til Arbejdsmarkedets Feriefond.
Hvis du har feriepenge, som ikke er hævet efter ferieafholdelsesperiodens udløb, opfordres du til at kontakte dit kredskontor.
Ferie og aflastning
Familieplejere, der ansættes til aflastningsopgaver, er også omfattet af ferieloven. Det gælder, uanset om aflastningen er en selvstændig foranstaltning eller det er en del af en døgnanbringelse. Det betyder, at hvis du som familieplejer ansættes i en kortvarig aflastningsopgave, har du krav på 12,5 procents feriepenge efter de almindelige regler for den periode, aflastningsopgaven varer.
Indefrysning af feriemidler
Med indførslen af de nye ferieregler blev der lavet en ordning, hvor de fem ugers ferie, som du optjente fra 1. september 2019 til 31. august 2020, blev indefrosset i en fond kaldet Lønmodtagernes Feriemidler. I fonden bliver pengene forrentet.
Hvis du ikke har benyttet dig af muligheden for at få de indefrosne feriepenge udbetalt, mister du ikke pengene, men de udbetales så først den dag, hvor du forlader arbejdsmarkedet fx for at gå på folkepension. Du kan også søge om at få pengene udbetalt, hvis du går på efterløn eller social førtidspension. Fristen for at søge om udbetaling var 31. maj 2021.
For at læse mere om rollen som familieplejer, kan du dykke videre ned i vores håndbog. Her kan du blandt andet læse mere om dine rettigheder før, under og efter en anbringelse.