Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Man når langt med hænderne i lommen

Ingen arbejdsskader, færre fysiske magtanvendelser og et bedre arbejdsmiljø. Resultaterne af at indføre Low Arousal som fælles faglig tilgang er markante på døgntilbuddet Kløvhøj ved Grenå. Til gavn for både medarbejdere og de anbragte børn og unge

Tina Løvbom Petersen / Foto: Kissen Møller Hansen

09. apr 2018
KMH_kloverhoj1B.jpg
Fagligt fokus

Åh nej. Endnu et kursus i, hvordan man håndterer vold og voldsom adfærd. Endnu et værktøj til den i forvejen godt proppede faglige rygsæk.

Sådan var der nok en del medarbejdere, der tænkte, da de i 2015 fik besked på, at de skulle gennemgå et tre-dages intensivt kursusforløb i metoden Low Arousal. Et obligatorisk kursus for samtlige medarbejdere på afdelinger under Specialområde Børn og Unge, SBU, i Region Midtjylland.

– Men jeg må indrømme, at det kursus blev lidt af en øjenåbner. Pludselig kunne jeg se, at jeg med min adfærd ofte selv var med til at optrappe konflikterne, så det endte med en magtanvendelse, der jo har en negativ effekt på både borgeren og mig som fagperson.

Sådan fortæller Troels Brunhøj, koordinator på Kløvhøj uden for Grenå – et specialpædagogisk døgntilbud til børn og unge, der omfatter tre afdelinger og har plads til 16 børn og unge.

I dag er Low Arousal en integreret del af det pædagogiske arbejde på Kløvhøj, som det er på samtlige af SBU’s afdelinger. Og resultatet af at have indført en fælles pædagogisk metode er markant, fortæller afdelingsleder Rikke Schønebeck.

– Vi har meget få magtanvendelser i dag, vi har ingen arbejdsskader som følge af fysiske magtanvendelser, og vi har medarbejdere, som trives i arbejdet og har stor faglig stolthed. Forklaringen er, at vi med Low Arousal formår at bremse konflikter i tide, og at vi håndterer situationerne på andre måder end at gribe ind med magt, siger hun.