Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Børnehave gør familier til eksperter i autisme

’Vi har fået meget mere ro på hverdagen’. Sådan siger en mor til en dreng med autisme, efter at hun har deltaget i et forældretræningsprogram i specialbørnehaven Birken. Forløbet klæder forældre til børn med autisme på til bedre at forstå deres barn

Sara Marie Dynesen / Foto: Tao Lytzen

04. apr 2019
Børnehaven-Birken-1.jpg

Når nye forældre træder ind ad døren til specialbørnehaven Birken i Vodskov nord for Aalborg, har de ofte en vis portion usikkerhed og bekymringer for fremtiden med under frakken. For hvis et barn er visiteret til Birken, betyder det, at der er autisme, ADHD eller en anden udviklingsforstyrrelse i spil - og familierne har typisk været gennem et opslidende udredningsforløb. Et forløb, der måske har ledt til en diagnose, men muligvis ingen egentlige svar på, hvad den betyder for deres barn. 

– Når vi møder forældrene første gang, så er de ofte i en tilstand af både krise og sorg. I den situation er det meget vigtigt, at vi, samtidig med at barnet bliver behandlet, også er opmærksomme på familien. De skal have noget viden og nogle værktøjer - og det skal de ikke vente hele og halve år på, siger Tove Lund Thomasen, der er leder i Birken.

For at støtte de nye forældre bedst muligt har Birken udviklet et omfattende forældretræningsprogram. Over fem moduler lærer forældrene alt om autisme, både generelt og i forhold til deres eget barn. De får konkrete værktøjer, undervisning i anerkendte teorier på området og den nyeste viden om autisme, men de får også hands-on erfaring med barnets nye hverdag gennem en praktikdag i børnehaven. 

– Vi fik den tanke, at det kunne være fantastisk at lave et forældreprogram, hvor vi giver det bedste af det bedste videre til forældrene. Man skal jo helst have en viden om en udviklingsforstyrrelse, og den manglede. Det handler om at få hjælp, hvor det giver mening, og om at få viden, hvor det giver mening, siger Tove Lund Thomasen.