Gå til indhold

Ledere

Hvordan giver du som leder medarbejderne indflydelse uden selv at miste grebet?

Det øger både trivsel og faglig kvalitet, når medarbejderne har indflydelse på egne arbejdsopgaver. Men hvordan sikrer du som leder, at medarbejderne har den rette mængde indflydelse, uden at du selv mister overblikket? Få seniorforsker Thomas Clausens fire gode råd til den rette balance

29. april 2025

Artikel
Indflydelse i arbejdet kan styrke både medarbejdertrivsel og faglig kvalitet. Men det kræver en åben dialog og klare aftaler, lyder budskabet fra seniorforsker Thomas Clausen.

Forfatter: Emil Anthonsen-Rahbek

Foto: Søren Svendsen

– Når dine medarbejdere har den rette mængde indflydelse, vil de opleve større engagement og arbejdsglæde. Det skaber ikke bare et bedre psykisk arbejdsmiljø – det betyder også, at borgerne får bedre støtte og omsorg.

Sådan siger Thomas Clausen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Han forsker bl.a. i, hvordan indflydelse i arbejdet kan styrke trivslen på arbejdspladsen, og hvilke konsekvenser det kan få, når medarbejdere ikke føler, at de har medbestemmelse i forbindelse med deres arbejdsopgaver.

– Vores forskning viser, at indflydelse er en vigtig ressource i det psykosociale arbejdsmiljø, der bidrager til at øge trivsel og psykisk velbefindende blandt medarbejderne, siger han.

LÆS OGSÅ: Værd at vide om psykisk arbejdsmiljø

Når der er brug for et fagligt skøn

Ifølge Thomas Clausen er der en god grund til, at du som socialpædagogisk leder bør interessere dig for, hvordan du bedst sikrer medarbejderne indflydelse på opgaveløsningen:

– I det socialpædagogiske arbejde er det specielt relevant, fordi der ofte opstår situationer, der kræver et ’fagligt skøn’. Situationer, hvor man som medarbejder er nødt til at bruge sin faglighed til at løse et problem eller en opgave, som skaber de bedste forudsætninger for borgerne.

LÆS OGSÅ: En giftig cocktail, når du udsættes for flere belastninger

Men hvordan skaber du som en kultur, hvor medarbejderne har den nødvendige indflydelse – uden at det skaber forvirring eller uklare ansvarsområder? Her er Thomas Clausens fire råd til, hvordan du finder balancen.

Værktøj nr. 1

En åben og ærlig dialog

Det vigtigste værktøj, du har som leder, er en åben og ærlig dialog:  

  • Tal med dine medarbejdere om, hvilke beslutninger de ønsker at kunne træffe selv, og hvor de har brug for sparring.
  • Afsæt faste tidspunkter, hvor medarbejderne kan bringe udfordringer op uden at føle, at de forstyrrer.
  • Gør indflydelse til et fast punkt på personalemøderne, så det bliver en naturlig del af arbejdspladsens kultur at evaluere og justere balancen løbende.
  • Brug medarbejderudviklingssamtaler til at dykke dybere ned i den enkelte medarbejders behov for indflydelse.
Værktøj nr. 2

Tydelige rammer

For at skabe en organisation, hvor medarbejderen kan bruge sin faglighed til at træffe gode beslutninger i opgaveløsningen, er der brug for tydelige, men fleksible rammer:

  • Giv medarbejderne ansvar. Men sørg også for, at de altid ved, hvor de kan få støtte, hvis de har brug for det.
  • Medarbejderne har brug for klare aftaler om, hvor de selv kan træffe beslutninger, og hvornår de skal rådføre sig med dig som leder. Hvis rammerne er uklare, kan det skabe usikkerhed eller konflikter. Det handler om at finde den rette balance mellem fleksibilitet og struktur.
  • Sørg for, at rammerne løbende bliver justeret efter behov. Fx kan et nyt team have brug for tættere ledelse i starten, mens erfarne medarbejdere ofte har det fint med større selvstændighed.
Værktøj nr. 3

En kultur, hvor fejl er okay

Indflydelse betyder også, at medarbejderne kan begå fejl – og det skal være okay. Hvis fejl mødes med kritik frem for læring, vil medarbejderne tøve med at tage initiativ og bruge deres faglighed.

  • At skabe en kultur, hvor fejl ses som en naturlig del af udviklingen, kræver aktiv handling fra dig som leder. Derfor kan du som leder gå forrest ved selv åbent at tage ansvar for fejl. Det sender et signal om, at fejl ikke er farlige, men derimod en del af udvikling og læring.
  • Overvej at bruge personalemøder til at dele læringspunkter fra fejl – ikke for at hænge nogen ud, men for at vise, at alle kan lære af hinanden. Når medarbejdere oplever, at fejl bliver håndteret på en konstruktiv måde, vil de i højere grad tage initiativ og udvikle deres faglighed.
Værktøj nr. 4

Lyt til medarbejdernes ekspertise

Dine medarbejdere er eksperter i deres daglige arbejde – og når de oplever at få indflydelse på eget arbejde, motiverer det til at bruge sin faglighed:

  • Inddrag medarbejderens erfaringer i beslutninger, der vedrører arbejdsprocesserne. På den måde vil de opleve større ejerskab og motivation. Men det kræver, at du som leder viser oprigtig interesse og involverer medarbejderne på en meningsfuld måde.
  • Skab strukturer for medarbejderinddragelse ved at holde jævnlige sparringsmøder, hvor medarbejderne kan komme med input til arbejdsgange og beslutningsprocesser.
  • Lad evt. medarbejderne lede mindre udviklingsprojekter eller arbejdsgrupper, hvor de får reel mulighed for at påvirke deres arbejdsforhold.
Bliv medlem