Gå til indhold

Landskonference

Plejemor: ”Tidligere ville jeg måske bare have dukket nakken, men nu er jeg blevet bedre til at stå fast”

Hver gang plejemor Annette Pedersen er vendt hjem fra Landskonferencen for plejefamilier, er det med en langt større faglig selvsikkerhed, der også gør hende bedre til at kæmpe for sine plejebørn, siger hun. Det er der især tre grunde til.

11. marts 2025

Artikel
For femte år i træk skal Annette Pedersen med på Landskonferencen for plejefamilier, og hun sender en kraftig opfordring til alle, der aldrig har deltaget: Prøv det

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Privat

Når det gælder plejefamiliernes årlige landskonference, er der kun én ting, der virkelig ærgrer Annette Pedersen:

– Jeg ville ønske, at jeg var taget med noget før.

Hun har været plejemor i 25 år, men det var først for fire år siden, at hun tog med på den første landskonference efter at være blevet opfordret af en kollega.

– Og da må jeg bare sige, at jeg blev overrasket over, hvor kæmpestor betydning det har at tage med. Jeg får virkelig et fagligt boost. Både på grund af alle de spændende oplæg, det kollegiale fællesskab og muligheden for at få kigget min egen lønseddel igennem og tale med juristen om mine egne arbejdsvilkår. Hver gang er jeg vendt hjem med en langt større faglig selvsikkerhed, der også gør mig bedre til at kæmpe for mine plejebørn, siger hun.

LÆS OGSÅ: Få tre tips til din ansættelse

Giver faglig selvtillid

Før Annette Pedersen begyndte at komme på landskonferencerne, kunne hun af og til føle sig lidt mindreværd som plejemor. Hun havde oplevelsen af, at andre tænkte, at hun bare var sådan en, der gik derhjemme.

– Men på landskonferencerne får du et helt andet blik på det at være plejeforælder. Der bliver sat ord på, at vi løser en kæmpemæssig samfundsopgave, og at vi kan gøre en enorm forskel for vores børn. Og jeg synes også selv, at jeg er blevet meget bedre til at sætte ord på, hvad det er, jeg kan og gør. Det har fx fået betydning for mig, når jeg har skullet forhandle med kommunerne, siger hun.

For Annette Pedersen hænger høj faglighed og bedre arbejdsvilkår sammen. For når hun på landskonferencerne er blevet klogere på fx børns traumer, skader i fostertilstanden og vigtigheden af at udvikle mentaliseringsevnen, bliver hun også bedre til at forklare, hvordan hun som plejemor selv gør en forskel for et skadet barn – og hvorfor det kræver gode rammer for hendes arbejde. Det styrker hende også, at sparre med andre plejefamilier og blive inspireret af det, der lykkes for dem.

LÆS OGSÅ om årets oplægsholder: Bliv (endnu) bedre til at se dit plejebarns styrker

Fik tilskud til ferie

På grund af tavshedspligten har Annette Pedersen svært ved at give konkrete eksempler på, hvordan hendes øgede faglige selvtillid også har givet bonus ved forhandlingsbordet, men hun kan give et lille eksempel, der ikke har noget at gøre med plejebørnenes specifikke udfordringer:

– Det var da vi for noget tid siden søgte om tilskud til at dække udgifterne ved at tage et plejebarn med på ferie. Først fik vi nej med den begrundelse, at plejebarnet ikke skulle stilles bedre end andre børn, men så argumenterede jeg med, at det ikke handlede om, at plejebarnet skulle stilles bedre, men lige så godt som andre børn, der også kommer på ferie med deres familie. For hvad var alternativet? spøger Anette og fortsætter:

– Skulle barnet sendes i aflastning i stedet for at komme med på ferie? Eller skulle vi lade være med at tage på ferie? Og så lykkedes det faktisk at få tilskuddet. Tidligere ville jeg måske bare have dukket nakken, men nu er jeg blevet bedre til at stå fast.

Har fået et fagligt fællesskab

For Annette Pedersen fylder landskonferencerne mere end de to dage, hun er afsted.

– Gennem konferencerne har jeg knyttet kontakter til kollegaer, som jeg ser eller taler med hele året, og det giver mig mulighed for løbende sparring og erfaringsudveksling – noget, som virkelig er værdifuldt, når man ellers kan stå meget alene. For mig har konferencerne også været startskuddet til, at jeg i højere grad deltager i kurser og arrangementer i løbet af året.

Annette Pedersen har derfor slet ikke været i tvivl om, at hun skal med til maj – og hun glæder sig både til at høre om diagnosernes paradoks og være sammen med såvel gamle som nye bekendtskaber.

– Jeg kan kun opfordre alle plejefamilier til at tage med. Og blive en del af fællesskabet.

Tag med til årets event for plejefamilier

Kom med, når Landskonferencen for plejefamilier 2025 bliver afholdt den 12. og 13. maj på Hotel Severin i Middelfart. Temaet er ’Diagnosernes paradoks’, og programmet er spækket med relevante faglige oplæg, spørgetid hos juristerne og kollegialt samvær med plejeforældre fra hele landet.

Læs mere og tilmeld dig

BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP

Plejefamilier hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

6 kontante fordele ved at være medlem

  1. Billige forsikringer gennem Alka.
  2. Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  3. Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
  4. Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  5. Lønforsikring, som dækker 80% af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
  6. Gratis krisehjælp hos Healthcare.
Se alle medlemsfordele
Bliv medlem