Gå til indhold

Arbejdsskade

Ny voldsskadeforsikring: Det skal du vide som tillidsvalgt

Den 1. januar 2025 trådte en ny voldsskadeforsikring i kraft. Den skal give medarbejdere lettere adgang til erstatning, hvis de har været udsat for vold og trusler. Her er, hvad du skal vide som TR eller AMR

9. januar 2025

Artikel
I årevis har Socialpædagogerne kæmpet for, at det skal være lettere at få erstatning for de socialpædagoger, der udsættes for vold, trusler og voldsomme episoder i arbejdet. Nu er der godt nyt.

Den nye voldsskadeforsikring giver ansatte som fx socialpædagoger, der bliver udsat for vold, trusler eller voldsomme hændelser, en lettere adgang til fuld erstatning og godtgørelse efter både arbejdsskadesikringsloven og erstatningsloven.

Voldsskadeforsikringen omfatter ansatte inden for socialområdet, ældreområdet, sundhedsområdet og undervisningsområdet, der er i særlig risiko for at blive udsat for vold, trusler eller andre voldsomme hændelser på arbejdet fra personer, de drager omsorg for. Inden for andre områder vil det være muligt at tegne en frivillig forsikring. Dette bør arbejdsgiver kunne oplyse om.

Har arbejdspladsen en voldsskadeforsikring, betyder det, at man som medarbejder ikke længere skal politianmelde eller føre sag mod en borger for at sikre retten til fuld erstatning.

LÆS OGSÅ: Stor sejr: Nu bliver det lettere at få erstatning

Hvad kan du gøre som TR eller AMR?

Hvis der sker en arbejdsulykke på din arbejdsplads, der kan høre ind under forsikringens dækning, er det arbejdsgiveren eller arbejdsskadeforsikringsselskabet, der har pligt til at vejlede den tilskadekomne om muligheden for at anmelde skaden til voldsskadeforsikringen.

Den tilskadekomne skal selv anmelde skaden enten via arbejdsgiver eller direkte til forsikringsselskabet inden for 2 år fra ulykken. Som TR eller AMR kan du spille en rolle i forhold til at støtte dine kolleger og minde dem om muligheden for at søge erstatning. Det er en god idé at opfordre til anmeldelse, hvis den tilskadekomne har været sygemeldt efter ulykken.

LÆS OGS: Annettes arbejdsskadesag er landet efter ti års kamp: ’Ventetiden har været hård ved mig’

Hvad dækker forsikringen?

  • Voldsskadeforsikringen omfatter anmeldte arbejdsulykker, mens erhvervssygdomme ikke er omfattet af den nye forsikringsordning. Arbejdsskaden skal være anmeldt til arbejdsskadeforsikringsselskabet eller kommunens forsikringsenhed, men behøver ikke at være anmeldt til AES.
  • Forsikringen dækker forsætlige og uagtsomme voldshændelser. Det kan fx være en situation, hvor en medarbejder kommer til skade i forbindelse med en magtanvendelsessituation med henblik på at beskytte skadevolder, andre beboere eller kolleger – og hvor skadevolderen fx i et forsøg på at komme fri slår den ansatte.
  • Forsikringen dækker ikke hændelige uheld. Det kan fx være et hændeligt uheld, hvis en ansat deltager i boldspil med beboere på et bosted og pådrager sig en skade som følge af et utilsigtet spark over skinnebenet fra en beboer i forbindelse med en beboers tackling efter bolden. 

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om arbejdsskader og forløbet i en arbejdsskadesag på sl.dk

Arbejdstilsynets hjemmeside kan du læse mere – eller se et webinar – om den nye voldsskadeforsikring. 

Læs mere - og find webinar
Bliv medlem