Gå til indhold

Fotoreportage

Singlefest vi har haft nu i nat

En kølig novemberaften samles borgere med kognitive udfordringer fra bosteder i området til singlefest med dans og musik på dansebaren Penny Lane i Sønderborg. Festen er organiseret af socialpædagoger og seksualvejledere fra Sønderborg Kommune og samler både dem, som håber at finde kærligheden eller et venskab – og dem, som blot nyder fællesskabet med ligesindede

15. marts 2024

Artikel
Design uden navn (2).jpg
De 60 deltagere, socialpædagoger og frivillige danser til genkendelige hits på Penny Lane

Forfatter: Signe Jacobsen

Foto: Søren Kjeldgaard

Singlefest i Sønderborg

49 borgere, 11 ledsagere samt personale og frivillige var en onsdag aften i november samlet til singlefest i Sønderborg. Konceptet er udviklet af seksualvejledere fra området med socialpædagog og seksualvejleder Kristine Killerich-Nielsen og Margit Elise Frandsen i spidsen.

Denne aften er fjerde gang, singlefesten løber af stablen – og interessen for at feste med er stor. Gæstelisten bliver dog holdt til 60 personer for at sikre, at seksualvejlederne kan bevare overblikket.

Hele aftenen mærkes forventningerne. Stemningen er høj, og barpersonalet har sørget for at spille alle de hit, som der kan synges med på. Socialpædagogerne har pustet røde hjerteballoner op og dækket bord med kærlighedsservietter. Der er en bowle på bardisken med kondomer sponsoreret af botilbuddet Skrænten.
Flirt kan være en svær dans at mestre. Derfor har socialpædagogerne lavet kort til at hjælpe samtalen på vej. De uskrevne regler og fornemmelser for tiltrækning er svære for de fleste at navigere i. For folk med et udviklingshandicap kan de synes umulige. Hvordan viser man, at man er interesseret, og hvordan tyder man, om det er gengældt? Nogle tager samtalekortene med hjem, så der er lidt at øve sig på.
Socialpædagog Kristine Kiilerich Nielsen har i løbet af aftenen haft samtaler med Jette, som her ses på dansegulvet. En anden deltager bød hende på en drink, fordi han syntes, hun så sød ud. Men Jette var ikke sikker på, om hun gengældte følelsen, så Kristine har hjulpet hende med afklaring. Jette havde tidligere heldet med sig til singlefest, hvor hun mødte Peter. De var kærester i to år, men er nu gået hver til sit. Kristine Kiilerich har hjulpet hende til fx at få overblik over, hvor mange tætte relationer hun kan overskue at have i sit liv på én gang.
Socialpædagogerne har de røde singlefest-trøjer på, for at ingen skal være i tvivl om, at det er dem, man kan henvende sig til, hvis man har spørgsmål. Deres rolle er at vejlede borgerne i, hvad man kan gøre eller sige, hvis man synes, nogen er sød.
Allan lægger ikke skjul på sine intentioner. Han vil gerne have en kæreste. Til singlefest har han budt flere op til dans, men det er ikke altid, heldet tilsmiler ham. Han har dog fået lov at føre an på danse­linjen gennem Penny Lane. Han fortæller, at det til nogle af de tidligere fester var svært at falde i snak med de andre deltagere, fordi mange var generte og kiggede i deres telefoner. Som konceptet har gentaget sig, er deltagerne, og især dem, der har været her før, blevet mere trygge ved formen.
Peter er en af dem, der skal drikke sig mod til, før han planter fødderne solidt på dansegulvet – hvorfra han ikke viger resten af aftenen. – Hvis du mødte Peter på bostedet, ville du have svært ved at tro, at han kan føre sig frem på denne måde, siger socialpædagog Kristine Kiilerich-Nielsen. For Peter kan det være svært at navigere i de sociale og uskrevne regler i nattelivet. Men til singlefest er der ingen, der dømmer ham.
Martin håber at finde en kæreste til single­fest. – Eller måske to, siger han, men trækker hurtigt i land igen. – Ej, det går nok ikke. Han har taget visitkort med med sit nummer på, som han kan give til dem, han gerne vil snakke mere med.
For de mennesker, der kommer til aftenens singlefest, er arrangementet en mulighed for at opsøge kærligheden eller relationer i trygge rammer og med mulighed for vejledning. Mange af de fremmødte har kontakt med seksualvejlederne fra deres område i dagligdagen og har haft stor gavn af det. – Jeg kan mærke et enormt behov fra både borgerne og mine kolleger om mere vejledning om sex og seksualitet, siger socialpædagog Kristine Kiilerich-Nielsen, som har været med til at udvikle konceptet med singlefester i Sønderborg Kommune.
Bliv medlem