Gå til indhold

Springet

Jeg er 100 pct. socialpædagog med 9 pct. syn

Da Anne-Mette Christensen mistede det meste af sit syn måtte hun tage sit arbejdsliv som socialpædagog op til revision. Det gjorde hun bl.a. gennem et kursus hos Instituttet for Blinde og Svagsynede, der resulterede i et 20 timers fleksjob.

15. marts 2024

Artikel
1128x600 springet blad 2.png
Anne-Mette Christensens arbejdsevne på 65 pct. gælder også i hjemmet når hun skal lave mad og gøre rent

Forfatter: Signe Jacobsen

Foto: Nils Lund Pedersen

Hvorfor måtte du skifte kurs i dit arbejdsliv?

Jeg har en synsnedsættelse, der gør, at mit syn gradvist er blevet værre med årene. Nu har jeg 9 pct. syn tilbage. Jeg arbejdede fuldtid på et botilbud. Men jobbet krævede, at jeg havde kørekort – og det mistede jeg, da mit syn var på 50 pct. Derfor måtte jeg stoppe. Selvom jeg altid har vidst, at jeg ville have et voldsomt nedsat syn, og at jeg derfor ikke kunne køre bil længere, så følte jeg, at jeg mistede hele mit rodfæste. Jeg gik fra at arbejde 37 timer til at være arbejdsløs. Jeg syntes ikke, jeg kunne få den nødvendige hjælp hos kommunen, så i første omgang begyndte jeg bare at søge job. Jeg fik et job på botilbuddet Solskrænten, men da de lukkede, var det tilbage til start.

Hvordan kom du videre?

Jeg blev tilbudt et kursus hos IBOS (Instituttet for Blinde og Svagsynede, red.). Det er et gratis intensivt rådgivnings- og udredningsforløb, hvor mennesker, der som jeg har nedsat syn, kan få hjælp til at bevare et arbejde. Jeg deltog for at få vurderet min arbejdsevne og få inspiration til, hvordan jeg kunne få et arbejdsliv til at hænge sammen. Min arbejdsevne er vurderet til 65 pct. pga. mit nedsatte syn. Men det påvirker mig ikke kun, når jeg er på arbejde. Det tager også længere tid at lave mad, gøre rent og tage mig af min familie.

CV

Anne-Mette Christensen, 53 år

 • 2020
  Green Care Sødinge
 • 2008
  Botilbud Solskrænten
 • 2004
  Botilbud Kingstrup
 • 2003
  Bosted Munkehaven
 • 2003
  Uddannet socialpædagog

Hvad gjorde kurset for dig?

Jeg udviklede mig personligt på det kursus og var så heldig, at en af dem på IBOS havde skaffet en særbevilling, hvor de måtte følge nogen til dørs efter forløbet. Han ringede ofte og var dygtig til at læse mig. Han sagde fx til mig: ’Du skal smile, når du går på arbejde, og du skal også smile, når du går hjem. Du skal have et liv ved siden af.’ Det havde jeg ikke haft i mange år. Når jeg kom hjem fra arbejde, sov jeg – og på min fridag sov jeg, fordi jeg bare var brændt helt ud. På kurset blev jeg endnu en gang bekræftet i, at det jo er socialpædagog, jeg skal være. Det er det, jeg brænder for. Nu skal det bare være som fleksjobber i stedet for at arbejde fuld tid.

Hvad er det bedste, der er sket?

Det bedste er, at det er endt ud i et job hos Green Care, et beskæftigelsestilbud for mennesker med udviklingshandicap. Jeg har et 20 timers fleksjob som socialpædagog på udeholdet. Og jeg er rigtig glad for mit job. Jeg kan ikke arbejde med store maskiner, som græsslåmaskiner, brændekløver og rundsave, som vi har meget af. Men jeg er god til de praktiske ting som fx at gøre rent, rydde op og at have mange bolde i luften i planlægningen. Jeg kan også være sammen med vores borgere og snakke med dem, hvilket er noget, de virkelig har brug for.

Hvad er dit råd til andre i en lignende situation?

Få en uvildig bisidder, som har styr på det lovmæssige. Det er umuligt at finde ud af selv. Min bisidder var en socialrådgiver fra Dansk Blindesamfund og nogle gange en fra Socialpædagogerne. Det var en stor hjælp og absolut det værd. De har styr på lovgivningen og paragrafferne.

Da Anne-Mette Christensen mistede det meste af sit syn, måtte hun tage sin arbejdsevne op til revision. I dag er hun ansat i et fleksjob på 20 timer.
Bliv medlem