Fravær
Winter is coming! Hvad gør du, hvis vejret forhindrer dig i at møde på arbejde?
Må du blive hjemme fra arbejde, hvis snestormen raser og politiet fraråder al unødvendig udgang? Eller hvis busserne aflyses på stribe, og du ikke har anden mulighed for transport? Her får du en guide til, hvad du skal gøre, når vejrguderne raser
22. november 2024
Forfatter: Frederikke Halling Hastrup
Sneflokke kommer vrimlende… hen over kørebaner, togskinner og cykelstier.
Ja, man ser det for sig: At det sner så kraftigt, at politiet råder alle til at blive indendørs. Også dig, der er socialpædagog og egentlig skulle møde på arbejde om et par timer. Men som i stedet kigger ud på stormen og tænker:
Har jeg egentlig ret til at blive hjemme i dag?
Hvis jeg bliver hjemme, skal jeg så arbejde ekstra en anden dag?
Eller kan de fyre mig, hvis jeg ikke møder op (selvom det er vejrets skyld)?
Fortvivl ej – her får du en trin-for-trin guide til at navigere gennem sneen og dine rettigheder og pligter som medarbejder.
Gør alt, hvad du kan, for at komme frem
Selvom det virker umuligt at komme frem – hvis din bil sidder fast i sneen, cykelstierne er ufremkommelige, eller toget er aflyst – så er du forpligtet til at prøve at komme på arbejde alligevel.
Se, hvad der er af muligheder for at bruge alternative transportmuligheder – og husk at tage højde for forsinkelser. Det er dit ansvar at finde en løsning.
’Hallo chef…’ – giv din arbejdsgiver besked straks
Hvis du bliver forsinket eller helt forhindret i at møde på arbejde på grund af voldsomt vejr, er det vigtigt, at du giver dit arbejde besked med det samme. Ring eller skriv til din leder, så snart du er klar over, at du ikke kan komme frem.
Vis, at du har forsøgt at komme frem
Selv, hvis politiet fraråder al udkørsel, og det ikke er forsvarligt at tage af sted, er det vigtigt, at du dokumenterer, at du har gjort alt, hvad du kunne, for at komme på arbejde. Gør du det, er dit fravær nemlig lovligt – men som udgangspunkt uden løn.
Du får ikke løn, men…
Lovligt fravær uden løn betyder altså, at din arbejdsgiver har ret til at trække dig i løn for de timer, du ikke kan arbejde. Dog kan du formentlig lave en aftale om at bruge afspadsering eller feriedage for at dække fraværet. Snak med din leder om dine muligheder.
Risikerer du at blive fyret?
Nej. Du kan ikke blive opsagt eller bortvist, hvis vejret forhindrer dig – så længe du har informeret din arbejdsgiver og gjort dit bedste for at komme frem. Vær dog proaktiv og hold din arbejdsgiver opdateret om din situation.
Har du spørgsmål, så kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale kreds hos Socialpædagogerne.