Gå til indhold

Pædagoguddannelsen

Ny i praktik? Så ta’ syv gode råd med dig fra garvede socialpædagoger

Er du på vej i praktik på en socialpædagogisk arbejdsplads? Så er dit hoved måske fyldt med spørgsmål om, hvad du bør gøre for at få en god praktiktid. Her får du syv gode råd fra blandt andre erfarne kolleger og praktikvejledere

18. november 2024

Artikel
Vi har bedt nogle af dine erfarne kolleger i facebookgruppen ’Socialpædagog til socialpædagog’ komme med deres allerbedste råd til praktiktiden.

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Hvordan kan jeg bedst forberede mig på min praktiktid? Hvilken rolle skal jeg spille på arbejdspladsen? Hvad gør jeg, når målgruppen er helt ny for mig? Og hvad hvis noget går galt?

Hvis du er på vej i praktik på et bosted, et børne- og ungehjem eller en anden socialpædagogisk arbejdsplads, summer dit hoved måske med ubesvarede spørgsmål. For hvad skal der til for at få en god praktik?

Vi har bedt nogle af dine erfarne kolleger i facebookgruppen ’Socialpædagog til socialpædagog’ komme med deres allerbedste råd – og suppleret med input fra fire praktikvejledere, en studerende og en praktikkoordinator.

Råd nr. 1

Vær åben, selv om du ikke fik dit førstevalg

Lad dig ikke slå ud, hvis du har fået en anden praktikplads, end du ønskede. Hvis du fortæller om dine faglige interesser, og hvad der motiverer dig, kan du måske alligevel komme til at arbejde med dit interesseområde på en helt anden måde, end du havde forestillet dig. Det kan også være, at du opdager noget helt nyt og spændende. Vær åben og positiv frem for at kommentere med: ’Nu var det jo reelt heller ikke det, jeg helst ville’.

Råd nr. 2

Forbered dig

Lav research på forhånd. Start med at læse praktikbeskrivelsen, hvor du bl.a. får information om arbejdsmetoder, formål og målgruppe. Du kan evt. også læse op på den teori og de metoder, der anvendes på stedet.

Det kan også være rigtig nyttigt for både dig og praktikstedet, hvis du deltager i et introduktionsmøde inden første dag. Her kan I forventningsafstemme, og du kan få sagt, hvis du fx har behov for særlige hensyn i forhold til arbejdsplan eller andet.

Viden og inspiration

Savner du faglig viden. Så kan du dykke ned i Socialpædagogernes e-læring, webinarer, podcast og fagblad på sl.dk.

Gå til siden
Råd nr. 3

Planlæg vejledningen

Gør det klart for dig selv, hvad du gerne vil have ud af vejledningen, og forventningsafstem med din praktikvejleder. Selv om du faktisk ikke har krav på vejledning i enerum, er det en rigtig god ide. Gerne med faste, ugentlige møder.

Som studerende har du ansvar for egen læring, og det er dig, der planlægger vejledningen. Lav en dagsorden, send den til din vejleder inden mødet og følg op med et referat.

Råd nr. 4

Spørg løs og reflekter undervejs

Du skal ikke være bange for at stille spørgsmål til de erfarne kolleger. Hellere et for meget end et for lidt.

Det er vigtigt, at du er nysgerrig, undrende og forholder dig kritisk til det, du oplever i hverdagen. Du kan sige dine refleksioner højt til dine kollager, men du skal også bede om tid til at gå fra for at reflektere.
Et konkret, brugbart værktøj er at skrive dine tanker og observationer ned i en lommebog eller på din telefon, så du kan efterbehandle dem, når du kommer hjem.

Snart nyuddannet?

Vi har samlet brugbar viden til dig, som snart dimitterer fra pædagoguddannelsen. Her kan du få styr på, hvordan du får dagpenge, og finde gode råd til overgangen fra livet som studerende til at være i fast job.

ja tak, giv mig gode råd
Råd nr. 5

Tal om det, der er svært

Som uerfaren i socialpædagogisk arbejde kan man godt blive overrasket over, hvor psykisk hårdt det kan være at bruge sig selv som værktøj. Man kan i nogle tilfælde også opleve grænseoverskridende adfærd fra borgerne.

Sig det højt, hvis det sker. Din vejleder har sandsynligvis metoder til, hvordan du kan håndtere det, der er svært. Vær også ærlig, hvis du selv har særlige udfordringer og har brug for ekstra hjælp undervejs.

Råd nr. 6

Få hjælp, hvis noget går galt

Langt det meste kan klares ved god, åben kommunikation. Skulle der opstå problemer, så tag fat i din vejleder med det samme. Har du samarbejdsvanskeligheder med din vejleder, så tal med praktikstedets overordnede leder. Hvis alt andet fejler, er det praktikvejlederen på uddannelsen, der skal kontaktes. Og husk, at du også altid kan gå til din tillidsrepræsentant.

Råd nr. 7

Nyd det

Det sidste råd går igen fra flere af dine erfarne kolleger. Forhåbentlig får du mange gode oplevelser i praktiktiden, og der er noget helt særligt ved at være ny og på vej ind i faget. Så husk at nyde det undervejs.

Bliv medlem