Gå til indhold

Dit forbund

Jeg troede ikke, jeg kunne bruges til noget længere

Morten Elis Jensen stod ved en skillevej, da han blev arbejdsløs som 66-årig. Han troede, det var håbløst at finde nyt job så tæt på pensionsalderen. Det skulle vise sig, at han tog fejl

16. januar 2024

Artikel
Design uden navn (1).jpg
Morten Elis Jensen bruger musikken til at bearbejde nogle af de ting, der påvirker ham som menneske - og socialpædagog.

Forfatter: Signe Jacobsen

Foto: Ricky John Molloy

Du har tålt og du har lidt

Du har slæbt dig gennem tårer og regn

Du har kæmpet for hvert skridt

Sådan lyder omkvædet i Morten Elis Jensens sang ’Kom Morgenluft.’  Sangen er dedikeret til et af de mange mennesker, Morten har haft fornøjelsen af at arbejde med som socialpædagog.

– Musik er en vigtig del af min identitet. Det er min måde at bearbejde svære ting i mit liv både privat og arbejdsmæssigt.

Morten Elis Jensen er 66 år gammel. For nyligt blev han arbejdsløs for første gang i sin 40 år lange karriere. Det var et vendepunkt, troede han. Han mente bestemt ikke, at der var brug for ham længere.

– I min alder hører man, at man ikke kan få et arbejde. Det var også min tanke. At det var håbløst, siger han.

Arbejdsløs for første gang

Men Morten fik ikke ret. Bl.a. igennem samtaler med Socialpædagogernes jobkonsulent fik han håb for, at det godt kunne lade sig gøre at finde et nyt job. Jobkonsulenten gav ham et kærligt klap i ryggen og lod ham vide, at der stadig var brug for hans arbejdskraft.

– Hun skal have ros, hende jeg talte med, siger han.

Der viste sig stadig at være brug for Mortens kompetencer og store erfaring, og han endte endda med at have flere muligheder at vælge imellem. Han takkede ja til et privat §108 botilbud for unge voksne – og tog hul på sit nye arbejdsliv ved årsskiftet.

Sideløbende med sin karriere som socialpædagog har Morten kontinuerligt arbejdet med og udviklet sig selv ved bl.a. at træne sin krop og have samtaler med en terapeut. Det, mener han, har spillet en rolle i forhold til at blive klar til at starte nyt job. 

– Det har hjulpet mig til, at jeg er blevet bedre til at bevare roen i udfordrende situationer, siger han.

Morten har altid været åben for at blive dygtigere, og er sprunget til på kurser og efteruddannelse, når han har haft muligheden.

Springer på cyklen

Den garvede socialpædagog mener, det er vigtigt at være i kontakt med sig selv, hvis man vil udvikle sig og fortsat være relevant på arbejdsmarkedet. Netop derfor har hans mantra altid lydt, at hvis der er noget, der er svært at forstå eller svært at løse, så er det en god idé at lære mere om det.

Det har Morten heldigvis ofte haft mulighed for gennem sit job, hvor han er sprunget til ved kurser og efteruddannelse, når muligheden har budt sig.

– Jeg har altid været åben for at blive dygtigere, siger han.

Fordi Morten er overbevist om, at psyken og fysikken følges ad langt hen ad vejen, tøver han ikke med at springe på cyklen til og fra arbejde – selvom han i perioder har haft langt. Det giver ham ny energi og mulighed for at tænke, når blodet pumper, og han har god tid på jernhesten.

– Jeg vil nærmest kalde det meditation. Det giver luft til hjernen, så den er klar til de udfordringer, arbejdet giver.

Og så giver de lange cykelture ham også tid til at tænke over sin musik. Selvom Morten først lærte at spille guitar som 34-årig, har musikken haft stor betydning for ham. Den hjælper ham til at bearbejde nogle af de ting, der følger med ham hjem, når han stempler ud fra arbejde. 

– Jeg har stort set altid arbejdet på botilbud, hvor der er en masse forskellige ting, der kan påvirke en psykisk. Mit næste album 'Spejl' er derfor skrevet til nogle af de mennesker, jeg har arbejdet med som socialpædagog.

Mange forandringer

Netop Mortens ambitioner om hele tiden at udvikle sig og blive dygtigere mener han selv har været medvirkende til, at han kan og vil fortsætte sin karriere som socialpædagog. Med sine mange års erfaring har han været vidne til en del forandringer - og senest har Morten oplevet, hvordan de stigende resultat- og dokumentationskrav kan være en udfordring for særligt ældre kolleger.

Men selv har han taget det med ophøjet ro – og en ret pragmatisk tilgang.

Morten skriver en del af sin musik til de mennesker, han har arbejdet med som socialpædagog.

– Det er ikke meningen, vi skal skrive som akademikere. Vi skal dokumentere, så vi alle kan forstå det. Det er ikke meningen, at det skal være svært. Det er meningen, at vi alle skal kunne gøre det, siger Morten, som føler sig overbevist om, at det også er noget, en arbejdsgiver kan mærke: At man som medarbejder har en vilje til at tilpasse sig forandringer.

Ikke færdig endnu

Der er ingen tvivl om, at arbejdsmarkedet får glæde af Morten en rum tid endnu. Han føler sig nemlig slet ikke klar til at stoppe, og når det en dag skal være, skal det helst foregå på hans egne præmisser. 

– Jeg vil gerne være et sted, hvor jeg selv mærker, at jeg er færdig. Og det er ikke endnu. Lige nu har jeg lyst til at prøve mig selv af med nye udfordringer.

Både socialpædagogen og musikeren Morten har mere der skal nås.

Kom morgenluft, kom vind

Kom som daggry for en blind

Kom så mørket kan fordrives af den større kærlighed

– Jeg vil gerne være et sted, hvor jeg selv mærker, at jeg er færdig. Og det er ikke endnu.
Bliv medlem