Gå til indhold

OK24

Vi bør kende arbejdsplanen længere frem

Man er nødt til at kende sin arbejdsplan mere end fire uger frem for at sikre balance mellem arbejds- og privatliv. Og så bør man få en højere kompensation, hvis planen bliver ændret, mener socialpædagog Rikke Kaysen

23. august 2023

Artikel
Rikke K_1128x600.jpg
Mange socialpædagoger mener, at et krav om højere løn er det vigtigste at bære med ind til forhandlingsbordet ved de kommende overenskomstforhandlinger. Men Rikke Kaysen er bekymret for at skulle betale for en højere løn med øget fleksibilitet.

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Privat

– Jeg er et sted i mit liv, hvor jeg værdsætter mit privatliv, venner og fritidsaktiviteter. Det kræver planlægning. Der er fire uger for lidt – man burde kende sin arbejdsplan fx otte uger frem. Og så synes jeg, at vi bør have en højere kompensation, hvis arbejdsplanen bliver ændret. Selvfølgelig skal der være en vis fleksibilitet, og det skal kunne hænge sammen. Men det er for billigt for arbejdsgiverne i dag.

Sådan siger 49-årige Rikke Kaysen, der er socialpædagog på bo- og aktivitets- og samværstilbuddet Østruplund på Nordfyn. Hun er en af dem, der har sendt et digitalt postkort til Socialpædagogerne med sine ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger.

Jeg drømmer om, at man kunne stille krav om efteruddannelse til ufaglærte. At man, når man ansætter en ufaglært, kan forvente, at vedkommende tager en uddannelse – med hjælp fra arbejdspladsen

Rikke Kaysen

Hun håber også, at en sundhedsforsikring er blandt kravene ved forhandlingsbordet.

– Jeg kan se den fordel, mine kolleger i det private har af en sundhedsforsikring – der er en helt anden behandlingsgaranti. Får man et dårligt knæ, kan man hurtigt komme på privathospital, blive scannet og få behandling. Særligt i vores job med tunge løft – eller som i mit tilfælde, hvor der er risiko for arbejdsskader pga. konflikter, vil det give meget mening. Det vil jo også være en fordel for arbejdsgiveren, at vi blev hurtigere klar igen, siger hun.

Som TR oplever Rikke Kaysen ofte kollegaer, der ønsker en højere løn. Hun kan dog være bekymret for at skulle betale for den med øget fleksibilitet. Også den stigende pensionsalder er problematisk.

Hvad er vigtigst for dig?

Når vi sætter os ved forhandlingsbordet til OK24, er det med udgangspunkt i en række krav, som Socialpædagogerne har vedtaget er de centrale mål for forhandlingen. Hvad er det vigtigste for dig? Udfyld dine ønsker i et digitalt postkort.

– Det er vigtigt, at pensionsalderen ikke sættes yderligere op. Jeg ved godt, at det er en beslutning, der ligger i Folketinget. Men jeg tænker, at fagforeningerne kan forsøge at påvirke politikerne til at få ’låst’ pensionsalderen, siger hun.

Sidst men ikke mindst ligger udfordringerne med at rekruttere uddannede socialpædagoger hende på sinde.

– Der er allerede skåret ind til benet, vi har en større arbejdsbyrde pga. mange uuddannede kolleger, og vi kan se, hvor svært det er at rekruttere. Jeg drømmer om, at man kunne stille krav om efteruddannelse til ufaglærte. At man, når man ansætter en ufaglært, kan forvente, at vedkommende tager en uddannelse – med hjælp fra arbejdspladsen.

Bliv medlem