Gå til indhold

Kommentar

Tid til et nyt menneskesyn

Både i regeringsgrundlaget og i statsministerens nytårstale fremgår det, at alle mennesker skal mødes med værdighed og respekt. Og det er lige præcis kernen i den socialpædagogiske indsats, siger forbundsnæstformand Verne Pedersen

8. marts 2023

Artikel
RM_verneB.jpg

Forfattere: Verne Pedersen og forbundsnæstformand

Foto: Ricky John Molloy

Det glæder mig meget, at den nye regering har sat værdighed på den socialpolitiske dagsorden. Mennesker, der lever i svære udsatte positioner som fx hjemløse, psykisk sårbare og mennesker med massive misbrugsproblemer, skal mødes af en anden indsats og et helt andet menneskesyn, end de mødes med i dag. Det fremgår både af regeringsgrundlaget for den nye regering, ligesom statsministeren også havde det med i sin nytårstale: at alle mennesker skal mødes med værdighed og respekt.

Og det er lige præcis kernen i den socialpædagogiske indsats. Heldigvis har vi da også rigtig mange eksempler på socialpædagoger, der med dette afsæt møder mennesker – og lykkes med at støtte dem i deres proces for at skabe og leve meningsfulde liv. Det kræver, at indsatserne tilrettelægges med udgangspunkt i og sammen med det enkelte menneske og med fokus på deres ressourcer og ønsker.

Jeg synes dog, at der i dag er for mange tilfælde, hvor mennesket skal tilpasse sig systemet i stedet for omvendt. Det kræver faglighed at forandre liv. Nu har vi en politisk løftestang til at gøre det bedre og anderledes.

Det er ikke klaret med et snuptag. Vi står over for lange, seje træk. Men jeg glæder mig meget til at følge regeringens initiativer på dette område i den kommende tid og har store forhåbninger til, at vi sammen kan sikre værdighed i mødet med alle de mennesker, der har allermest brug for hjælp.

 

Bliv medlem