Gå til indhold

Fotoreportage

Små drømme har stor betydning

Drømmen om selv at kunne vælge, hvad man vil spise. Drømmen om at komme på ferie. Eller drømmen om at opleve en fodboldkamp, komme i biffen – eller besøge sin mors gravsted. I projekt ’Drøm dig glad’ har hus 28 i CFD Søborg arbejdet med at finde ind til beboernes drømme – og få dem til at gå i opfyldelse

31. oktober 2023

Artikel
Små drømme har stor betydning.png
Der er forskel på drømme og ønsker – og drømmefangere kan være med til at fange drømmene, fortæller socialpædagog i hus 28 Michelle Helvig Rasmussen: – Drømme er et mere fluffy begreb end et her-og-nu-ønske – drømme er noget, man skal arbejde med over tid. Og her har drømmefangerne som en fysisk og farverig ting gjort det lettere at snakke med borgerne om, hvad drømme er, og hvordan vi fanger deres drømme.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Kasper Løftgaard

Oktobervej 28 – eller hus 28, som det kaldes – er et døgntilbud for voksne, der er døve, døvblinde eller har et betydeligt høretab, så tegnsprog er afgørende i den daglige kommunikation. Også når snakken handler om drømme, fortæller socialpædagog Rebecka Lundkvist Zanchetta: – Ordet drømme gør sig rigtig godt på tegnsprog. Det ligner lidt bølger – og symboliserer på den måde, at drømme er som bølger i vandet. Små ting, som vi kan ændre, og som så vokser sig til at blive noget større.
Når beboerne har udtrykt deres drømme, er det op til socialpædagogerne at finde ud af, hvordan de kan opfyldes. En drømte fx om at fiske, men da der blev boret lidt i drømmen, viste det sig, at det var naturoplevelsen og det at nyde at spise fisken, der trak, mere end selve fiskestangen – så der blev sat gang i skovture og madlavning med fisk. Nogle drømte om at komme i biografen, og her lykkedes det at arrangere en fremvisning kun for beboerne. Og drømmen om sommer­ferie har bl.a. ført til en tur med Oslo­båden og en vandretur i Sverige.
Undervejs i projektet blev der både drømt stort og vildt – og helt hverdagsagtigt, fortæller Hannah Louise Dahl: – For nogle handler drømmen om at få lov til selv at bestemme, hvad man vil spise. Så sporer vi os ind på livretterne. Andre har fx ønsket at opleve amerikansk fodbold eller at komme ud og svømme, og de drømme har vi opfyldt ved at tage til landskampe i amerikansk fodbold – og etablere et fast svømmehold i den nærliggende svømmehal.
Charlotte, som er en af de ti beboere i hus 28, gav i projektet udtryk for, at hun drømte om at komme til Lalandia. Men Lalandia tillader ikke elektrisk kørestol – så drømmedetektiverne gik i gang med at spore sig ind på, hvad den drøm handlede om. Det viste sig, at det med at bade og fællesskabet var det afgørende – og derfor blev drømmen opfyldt for Charlotte med en tur til et sommerhus i Nordsjælland, hvor de kunne bade inde i huset – og tage ud og spise god mad og kigge på andre mennesker.

Drøm dig glad

I projektet ’Drøm dig glad’ har hus 28 i CFD Søborg arbejdet med drømme for at øge livskva­liteten og trivslen hos borgerne. Udgangspunktet er, at det er meget motiverende for det enkelte menneske at få sin drøm – stor som lille – opfyldt, og at det at mestre at udtrykke en drøm også i sig selv er en stor glæde.

I ’Drøm dig glad’ har medarbejderne og beboere sammen sat fokus på de drømme, ønsker og håb, beboerne har for deres liv – og forsøgt at konkretisere dem så meget, at det er muligt at få drømmene til at gå i opfyldelse. Bl.a. er en række medarbejdere blevet uddannet til at være drømmedetektiver – og har haft en særlig rolle som facilitatorer i at understøtte borgernes liv og drømme.

I projektet blev fire socialpædagoger uddannet som drømmedetektiver. De skulle bl.a. arbejde med at observere og aflæse beboernes drømme – og tegne drømmene. – Det har været fantastisk at gå på opdagelse i beboernes drømme. Fx printede vi billeder ud af en lang række muligheder lige fra bungee jump til vinterbadning, og så kunne borgerne placere en grøn, gul eller rød smiley ud for det, de drømmer om. Det er et system, de kender, siger socialpædagog Michelle Helvig Rasmussen.
I projektet har der også været fokus på livshistorier. Bl.a. har drømmedetektiverne spurgt beboerne til deres fortid, deres pårørende og adresser, hvor de har boet. – Vi har siddet med Google Earth og zoomet ind på beboernes barndomshjem. Og vi har talt om, hvor de er vokset op, og hvor de har gået i skole. Det har både betydet, at beboerne lærer eget liv og fortid at kende – men også at beboerne nu kender hinanden meget bedre, fortæller Rebecka Lundkvist Zanchetta.
Leder Hannah Louise Dahl (tv.) og de to socialpædagogkolleger Michelle Helvig Rasmussen (th.) og Rebecka Lundkvist Zanchetta er enige om, at de ved at have fokus på beboernes drømme har øget trivslen i hus 28 markant. – Vi har åbnet så mange døre op til hinanden og ud til omverdenen, fordi arbejdet med drømme har øget vores fokus på muligheder. Alle de mulig­heder, der åbenlyst er omkring os, og alle de muligheder, som beboerne nu på egen hånd eller i fællesskab får øje på, siger Hannah Louise Dahl.
Bliv medlem