Gå til indhold

Fotoreportage

Skævt genbrug samler unge på kanten

I Aarhus driver Kirkens Korshær butikken Mö & Flös, der ikke bare sælger genbrug og nye varer lavet af genbrugsmaterialer – det er også et projekt for sårbare og udsatte unge. Butikken fungerer som et kreativt rum, der samler unge, som har svært ved at finde deres plads på arbejdsmarkedet og i livet

28. september 2023

Artikel
Mette Prahl.png
Man kan blive henvist til Kirkens Korshær af kommunen – og fx blive tilknyttet Mö & Flös. Men for at komme med i projektet skal man først til en samtale med socialpædagog Mette Prahl eller hendes kollega Agusta Berglind. – Dem, der kommer her, har deres skrøbelighed til fælles, og det kan være en force. Det vigtigste er, at man vil fælles- og venskabet, siger hun.

Forfatter: Tekst og foto: Simon Jeppesen

I sit arbejde med udsatte og sårbare unge oplever Mette Prahl, at skam fylder rigtig meget: – Skam er det store issue. Skam over at ryge hash, skam over at være forkert. Derfor er det vigtigt at holde fast i, at her i butikken er der plads til alle. Du kan ikke gøre noget forkert. Med den tilgang får vi både de unges kreative evner til at vokse og giver dem et nyt fællesskab, siger hun.
Bag den farverige facade på genbrugsbutikken i Aarhus‘ latinerkvarter gemmer der sig en historie om udsatte og sårbare unge, der får hjælp til at finde balancen i livet. Her får de lov til at prøve deres kreative talenter af – og måske finde ud af, hvad de er gode til, og hvad de brænder for. – Unge i dag føler ofte, at de skal præstere hele tiden. Det skal de ikke hos os. Her skal de først og fremmest være sig selv, siger Mette Prahl.
Line har handlet her i mange år og er nu også frivillig. Hun passer butikken og redesigner sammen med de unge, der tilknyttes projektet. Hun er uddannet billedkunstner og har undervist i folkeskolen. Dagens projekt for hende er at lave en uro af gamle dækkeservietter af plastic.
For de unge kan kundekontakten være noget af en udfordring. – Mange har angstproblematikker. Så fx det at stå ved kassen er noget, man får lov til at nærme sig i sit eget tempo og i en tryg sammenhæng. Nogle unge står måske og holder øje i baggrunden i nogle dage eller uger, inden de selv prøver, siger Mette Prahl og tilføjer, at kundekontakt samtidig er en absolut nødvendighed: – Vi er jo en butik, og vi tjener også penge. Det er vi stolte af.

Mö & Flös

Genbrugsbutikken Mö & Flös i Aarhus sælger genbrugstøj, redesignet tøj, smykker og brugskunst. Men butikken er samtidig et projekt under Kirkens Korshær målrettet sårbare og udsatte unge, der kæmper med psykiske lidelser.

I Mö & Flös får de unge mulighed for at få kompetencer og afklaring, så de kan komme videre i enten uddannelse eller arbejde.

Butikken har to daglige ledere – social­pædagog Mette Prahl og Agusta Berglind, som er uddannet folkeskolelærer. Alt overskud fra salg i Mö & Flös går til hjemløse og udsatte unge.

Mette Prahl er både uddannet dramaturg og socialpædagog – og har tidligere arbejdet med flygtninge og indvandrere og mennesker med udviklingshæmning. De sidste ti år har hun været ansat i Kirkens Korshær – og er i dag projektleder i Mö & Flös, som hun driver sammen med Agusta Berglind, som er uddannet folkeskolelærer.
De unge, der pga. psykiske udfordringer henvises til at arbejde i Mö & Flös, kan få hjælp til nogle af de praktiske ting, de har svært ved at overskue i hverdagen – som fx at søge bolig, komme til psykolog eller bestille tid hos lægen. – Vi er her for at give de unge et kærligt skub, når vi fornemmer, at de er klar til det. Men vi lader dem altid bevæge sig i deres eget tempo, fortæller Mette Prahl.
Mö & Flös er primært drevet af kreative unge frivillige – og ifølge Mette Prahl kommer der så mange, der gerne vil være frivillige i butikken, at personalet ofte er nødt til at sige nej. 70-årige Ina har været frivillig i fem år og viser her en taske, som hun har lavet af et gammelt slips og en stofrest: – Jeg synes selv, det er sjovt at sy, og det vil jeg gerne give videre til de unge, siger hun.
Dagens tilbud er: Alt sort, 30 kr. – Vi er trætte af sort, derfor holder vi udsalg på det. Og det går som varmt brød, fortæller Mette Prahl. En af dem, der benytter sig af tilbuddet, er Astrid, som er i butikken for første gang og ender med at gå derfra med to sorte skjorter.
Thea på 20 år har været i praktik i butikken og lavet kjolen i et samarbejde med Mette Prahl. I dag er hun i butikken som frivillig, er netop begyndt på HF og har fundet en studiebolig. – I Mö & Flös har jeg lært, at man er meget mere end sin diagnose. Jeg skammede mig over, hvem jeg var, hvor jeg kom fra og alle de ting, jeg ikke fik gjort. Men her har jeg fået plads til at finde mine egne grænser, og jeg har sluppet den dårlige samvittighed. Det er første gang, jeg har været et sted, hvor jeg fornemmer, at folk bekymrer sig for mig. Nu kan jeg endelig få den fucking HF, siger hun.
Bliv medlem