Gå til indhold

Vilkår

Urimeligt: Det koster en socialpædagog 833 kr. at sløjfe st. bededag

Formanden for Socialpædagogerne Benny Andersen kalder regeringens lovforslag om at afskaffe store bededag for urimeligt og uretfærdigt. Det skal droppes, mener han

13. januar 2023

Artikel
Penge saks.png

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Colourbox

– Det er et helt uhørt og uacceptabelt forslag.

Sådan lyder forbundsformand Benny Andersens reaktion på det lovforslag, som regeringen nu har lagt frem om at afskaffe store bededag.

I kommunerne får socialpædagogerne nemlig 50 pct. i tillæg for at arbejde på en helligdag. Det betyder, at hvis regeringens lovforslag bliver til virkelighed, vil en socialpædagog i en kommune ikke alene skulle arbejde mere – og miste en fridag. Det vil også koste den gennemsnitlige socialpædagog 833 kr. i mistet tillæg at gå på arbejde på store bededag, når den dag ikke længere er en helligdag.

– Det er jo en forringelse af vores vilkår og et angreb på den danske model. Og et angreb på indgåede overenskomstaftaler. Det er arbejdstid og helligdagsbetaling, som vi har aftalt ved overenskomstforhandlinger og også betalt for. Det hører ingen steder hjemme, siger han.

Hvis sådan et forslag skulle have gang på jord, måtte regeringen indkalde arbejdsmarkedets parter til forhandlinger via trepart, understreger Benny Andersen.

Drop forslaget

Regeringen har samtidig ingen planer om, at der skal være flere arbejdstimer samlet for offentligt ansatte. Så når alle skal arbejde en ekstra dag – og timeregnskabet stadig skal gå i nul – betyder det færre offentligt ansatte. I alt vil det betyde 2.700 færre offentligt medarbejdere, lyder beregningen fra Finansministeriet.

– Det er urimeligt at finansieringen af det offentlige sker ved besparelser, ved at man nedlægger stillinger, siger Benny Andersen.

Derfor er hans klare budskab til regeringen: Vi siger nej til at afskaffe st. bededag – drop forslaget.

Hjælp med at sende et klart budskab til regeringen: Drop planerne om at afskaffe store bededag. Skriv under nu.

Sådan vil regeringen gøre

Ifølge regeringens beregninger vil forslaget føre til et årligt provenu på omkring tre milliarder og øge arbejdsudbuddet med 8.500 flere fuldtidspersoner om året.

Regeringen lægger op til at kompensere månedslønnede for den ekstra dags arbejde med et løntillæg svarende til en arbejdsdag – svarende til 0,45 pct. af årslønnen. Men helligdagstillæg forsvinder.

Regeringen forventer dog ikke, at der skal være flere arbejdstimer samlet for offentligt ansatte. Så når alle skal arbejde den ekstra dag mere, og timeregnskabet stadig skal gå i nul, betyder det færre offentligt ansatte. I alt vil det betyde 2.700 færre offentligt medarbejdere.

Kilde: Altinget.dk

Bliv medlem