Gå til indhold

Kommentar

En kamp for rimelige vilkår

Det er ikke OK, at lønforsikringen er nødvendig som kompensation for dagpengenes dårlige dækning, lyder budskabet fra Michael Madsen, forbundskasserer i Socialpædagogerne, der sammen med FH og Danske A-kasser kæmper for at forbedre værdigen af dagpengene

10. januar 2023

Artikel
Michael Madsen - foto Robert Wengler_1128x600.jpg

Forfattere: Michael Madsen og forbundskasserer

Foto: Robert Wengler

Krisetider får mennesker til at søge tryghed og sikkerhed. I denne tid tegner rekordmange en privat, individuel lønforsikring for at sikre sig økonomisk, hvis forudsigelserne om stigende arbejdsløshed bliver virkelighed.

Det er et tegn på, at flere ikke oplever sig dækket godt nok af dagpengene. Det kan jeg godt forstå. Op mod 70 pct. af a-kassemedlemmer får halveret deres indkomst, hvis de mister deres job.

Hvorfor er det bekymrende for Socialpædagogerne? Vi har jo en fælles lønforsikring. Det har vi, fordi alle medlemmer bidrager solidarisk med 46 kr. om måneden, og derfor kan du som medlem få dækket 80 pct. af dit løntab i op til seks måneder, hvis du mister dit arbejde.

Ved at løfte sammen får vi en høj dækningsgrad til en meget lav pris, som er meget vanskelig at matche. Ofte koster individuel lønforsikring flere hundrede kroner pr. måned for samme dækningsgrad – og ofte med langt strammere betingelser. Det kan derfor være ganske dyrt på den længere bane at spare fagforeningskontingentet væk.

Men det er ikke OK, at lønforsikringen er nødvendig som kompensation for dagpengenes dårlige dækning. Det truer opbakningen til den fælles arbejdsløshedsforsikring, hvis for mange oplever, at den ikke rækker til at komme helskindet igennem en periode uden job. Og dét er skadeligt for den danske model.

Derfor kæmper Socialpædagogerne fortsat sammen med FH og Danske A-kasser for at forbedre værdien af dagpengene, så alle lønmodtagere kan have rimelige vilkår, hvis arbejdsløsheden rammer.

Bliv medlem