Gå til indhold

Familiepleje

Forfatter: Jeg vil åbne de svære samtaler

Der er mange voksne i et plejebarns liv. Men hvordan er det egentlig at være voksen, spørger forfatter og illustrator Anna Fiske i en ny billedbog for børn. Hun håber at bringe børn lidt tættere på at forstå de voksne omkring sig og åbne samtaler, de ellers ikke ville have haft

24. juni 2022

Artikel
Foto.png

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Privat

Er der nogen af jer, der ved, hvad en forfatter er? spurgte Anna Fiske gruppen af børn, som var kommet for at høre hende læse op fra en af sine børnebøger.

’Det er en, der er for fattig,’ lød et bud fra en dreng på omkring 6 år.

Hans tolkning af ordet fik de andre børn til at le. Men det fik Anna Fiske til at tænke. For det med at være voksen var jo egentlig en mærkelig størrelse, som hun måtte undersøge nærmere. Og nu – flere års research senere – ligger hendes nye billedbog til børn klar: ’Hvordan er det at være voksen?’ 

– Mange af mine bøger kommer ud af spørgsmål fra børn. For børn stiller nogle fantastiske spørgsmål og siger lige ud, hvad de tænker, siger hun.

Prikker til nysgerrigheden

I bogen stiller Anna Fiske bl.a. spørgsmålene: Hvordan ville det gå, hvis voksne blev ved med at vokse? Og kan voksne gøre, hvad de vil? Med få ord og sætninger og med tegninger af børn og voksne i alle aldre, faconer og farver forsøger hun at komme med svar.

– Jeg vil ikke give for mange svar, for jeg vil gerne prikke til nysgerrigheden og starte en samtale, man ikke ellers ville have haft. På den måde er det at læse en bog, som når man tænder et bål og kigger ind i flammerne – et fristed, hvor man kan begynde at tale om tingene og få nye perspektiver, som man kan gøre til sine egne og tage med sig hele livet, siger hun.

Jeg håber, at bogen vil bringe børnene tættere på de voksne og vise, at de ikke er farlige – de er vidt forskellige, de kan være fulde af kærlighed, men de kan også begå mange fejl

Anna Fiske, forfatter

Voksne passer på børn

Sådan håber hun også, at bogen kan være for landets plejebørn, der ofte fra en tidlig alder har mødt mange voksne, som spiller mange forskellige og centrale roller i deres liv – lige fra forældre og plejeforældre til sagsbehandlere, pædagoger og psykologer.

I bogen møder man også mange facetter af voksenlivet – voksne der har arbejde og tjener penge, voksne der i kærlighed sætter regler for børn, men også voksne der er endt i kriminalitet, depression eller alkoholisme.

– Der er jo voksne, der ikke klarer at være voksne – og ikke kan løfte det ansvar. Og for mig er den allervigtigste side i bogen den, hvor der står, at det er de voksne, der skal passe på børn, ikke børn der skal passe på de voksne. Jeg har mødt mange børn, der havde det svært derhjemme, og som levede i den virkelighed, at de skulle passe på de voksne. Men sådan bør det ikke være. Det skal stå sort på hvidt og kan ikke gentages for mange gange, siger hun.

Bogen kommer også omkring, at forældre er gode og trygge voksne, når de lytter til barnet og dets følelser, har klare regler, passer på barnet og viser, at de elsker det.

– Det kan måske give anledning til en snak om, at man som plejemor nogle gange må sætte nogle regler, men at det er gjort ud af kærlighed – og også at barnets mor elsker barnet, selvom hun ikke magter at være mor lige nu, siger Anna Fiske.

Alle er forskellige

Både spørgsmål og svar i bogen er indsamlet ved hjælp af interviews med omkring 60 børn, fortæller Anna Fiske, som forsikrer, at processen har lært hende meget om både at være voksen og at være menneske.

Og på samme måde håber Anna Fiske også, at bogen kan sætte tanker i gang hos børn – fx i forhold til hvad for nogle voksne de selv ønsker at blive. Som barn tænkte hun selv, at hun ville være ’perfekt’, når hun blev voksen – og aldrig mere genert.

– Men sådan blev det ikke. Og som voksen ved jeg nu, at det er okay både at være uperfekt og genert. Vi er forskellige, og det er okay. Jeg håber, at bogen vil bringe børnene tættere på de voksne og vise, at de ikke er farlige – de er vidt forskellige, de kan være fulde af kærlighed, men de kan også begå mange fejl, siger hun.

Om Anna Fiske

Anna Fiske er en prisbelønnet svenskfødt forfatter, illustrator og tegneserieskaber, der er bosat i Norge, hvor hun er en populær formidler inden for norsk børnelitteratur. Bogen ’Hvordan er det at være voksen’ er udgivet af Gyldendal og er den tredje i Anna Fiskes faglitterære ’Hvordan-serie’. Hun har tidligere udgivet ’Hvordan laver man en baby?’ og ’Hvordan begynder man i skole?’

Bliv medlem og få tryghed, netværk og juridisk hjælp

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Bliv medlem