Gå til indhold

Fotoreportage

Vi tanker teamspirit, når vi samler affald

Én gang om måneden trækker Snåstrup Vestergårds miljøteam i arbejdstøjet for at rydde op i naturen. – Når vi sorterer affald, er der ingen forskel på os medarbejdere og beboerne – vi er fælles om noget, der giver så meget mening, siger en af socialpædagogerne

8. april 2022

Artikel
Billeder til artikler (5).png
Miljøteamet består af en frivillig fra lokalområdet, to socialpædagoger – og de beboere, der på dagen har overskud til at være med. – Det giver både teamspirit og stolthed, når vi trækker i de samme gule veste og arbejder sammen som et hold. Det er en god følelse af at gøre en forskel, fortæller socialpædagog Palle Helbo Frisk, som står yderst til højre.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Simon Jeppesen (1)

På affaldsturene er det alles ansvar at få det til at fungere. – Det er lige så meget beboerne, der sætter dagsordenen for, hvor vi skal gå hen. De tager stort ansvar og går virkelig op i det – og stille og roligt smitter deres miljøbevidsthed også af på andre. Det sker, når fx en fra miljøteamet lige prikker til en beboer, hvis vedkommende tømmer askebægeret ud af vinduet eller smider skrald på jorden, fortæller socialpædagog Pedro da Palma.
Peter Barlach bor i Harlev og deltager altid som frivillig. Frem mod hver affalds­indsamlingstur sender han en sms til to af beboerne i miljøteamet, hvor de aftaler ruten. – Samarbejdet med lokalsamfundet er vigtigt. Det viser, hvor værdifuldt vores arbejde er, og det skaber en positiv fortælling om vores beboere, som jo ellers ofte møder mange fordomme, lyder det fra socialpædagog Pedro da Palma.
I 2020 modtog socialpædagog Pedro da Palma (th.) Aarhus Kommunes Klimakollega-pris for sit arbejde med Snåstrup Vestergårds miljøteam. Prisen gives til en medarbejder, der ’gør en ekstra indsats for at tænke grøn omstilling sammen med kerneopgaverne’.

Snåstrup Vestergård

Snåstrup Vestergård i Harlev uden for Aarhus er et bo- og aktivitetstilbud til voksne med udviklingshæmning og eventuelle udviklingsforstyrrelser og til voksne med udviklingshæmning med dom til ophold i en boform. Der er plads til 20 beboere.

De seneste år er bæredygtighed blevet en større del af hverdagen og den socialpædagogiske tilgang med fokus på bl.a. økologi, genbrug og affaldsindsamling.

Snåstrup Vestergård har sit eget miljøteam, der hver måned tager på tur i lokalområdet og renser naturen for affald.

– Vi får næsten lige så mange thumbs up fra folk, der kører forbi, som vi finder cigaretskodder i naturen. Det giver beboerne en stor tilfredshed, når de efterlader en helt ren vejbane – og når de får anerkendelse fra lokalområdet for deres indsats, fortæller socialpædagog Palle Helbo Frisk. Her er det Annette (tv.) og Jacob, som begge er faste deltagere på miljøteamet.
Der er næsten ingen grænser for, hvad der dukker op i naturen, når miljøteamet jagter skrald. Ifølge socialpædagog Palle Helbo Frisk har miljøteamet både fundet bildæk, et nødtoilet og gasflasker på deres vej – men det mest almindelige er emballage og cigaretpakker. – Vi finder plast og McDonald’s-indpakning i rå mængder, siger han.
Denis bor på Snåstrup Vestergård og er stort set altid med ude at samle skrald, når miljøteamet rykker ud. Han har også sine egne ruter, hvor han samler skrald – det kan give op til 200 kr. i pant om måneden, fortæller han. – Jeg synes, det er godt at gøre sådan noget her lokalt, og måske kan vi inspirere andre med det, vi gør, siger Denis.
For Brian giver det en god følelse at være med på miljøteamet. – Det er en god ting, at der er nogen, der gider at samle skrald op, for man kan ikke bare lade skidtet ligge på jorden. Det sviner, siger Brian, inden han afleverer endnu en sæk skrald på genbrugsstationen.
Miljøteamet samler altid skrald i lokal­området – her er de i Aarslev et par kilometer fra Snåstrup Vestergård. Og som initiativtageren bag teamet, Pedro da Palma, siger: – Vi fortsætter. For der bliver jo ved med at være skrald i naturen.
Bliv medlem