Gå til indhold

Fagligt samarbejde

Kommunal leder: Kommunens mindset skal ændres

Vejle Kommune gik med i projektet om øget samarbejde mellem plejefamilier og døgninstitutioner for at binde fagligheden omkring anbragte børn sammen på helt nye måder. Det kræver, at man tænker borgeren frem for systemet, fortæller leder af familieplejen

31. marts 2022

Artikel
Billeder til artikler (4).png
Det var afgørende Malene Fredsted at tænke opgaven og borgeren frem for de administrative systemer, da Vejle Kommune gik med i projektet om øget samarbejde mellem plejefamilier og døgninstitutioner.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Michael Drost-Hansen

Hvordan kan vi binde fagligheden sammen på nye måder, så vi sikrer stærk faglighed, og det samtidig går hånd i hånd med kommunens økonomi?

Det var et af de spørgsmål, leder af Vejle Kommunes familiepleje Malene Fredsted og hendes kolleger stillede sig selv og hinanden for tre år siden. I dag har de fundet en del af svaret.

– Tanken har været at binde alle mulige ressourcer sammen omkring barnet i forsøget på at give den bedste pædagogiske indsats. Det løser ikke alle problemer, men det er en måde for os at gøre det ypperste for at understøtte plejefamilierne med faglig bistand, siger Malene Fredsted og fortsætter:

– Som kommune skal vi også tænke i rekruttering. Og jeg hører plejefamilier påpege, at ligesom det er rart, at de har en fast familieplejekonsulent, og at vi kører efter gennemsnitsmodellen, er det også fedt, at der er et samarbejde med døgninstitutionerne.

Læs også om socialpædagog Lene Fantassi, der superviserer plejefamilier: 'Vi er blevet kolleger'

Helt nyt mindset

Vejle Kommune har deltaget i Socialstyrelsens projekt om øget samarbejde mellem døgninstitutioner og plejefamilier og har efter projektets afslutning valgt at videreføre hele sin model. Det betyder, at familieplejekonsulenten fortsat kan visitere en plejefamilie til et individuelt supervisionsforløb på en af de lokale døgninstitutioner. I nogle tilfælde bliver de biologiske forældre og kommunens samværshus også inddraget.

Kommunen udbyder desuden kurser til plejefamilierne med socialpædagoger som undervisere. Og så er der etableret en akuttelefon, så plejefamilierne har adgang til fagprofessionel hjælp døgnet rundt.

– Det bedste ved det samlede projekt er, at nu kender alle rundt om barnet hinanden bedre og kan lige ringe op og sparre i det daglige. Jeg kunne godt ønske mig, at flere kommuner ville kaste sig ud i sådan noget her, siger hun og forklarer:

– Mindsettet er det vigtigste at ændre. Vores fokus har været, at vi har en opgave og går efter at få den løst sammen – så må vi finde ud af, hvordan vores administrative systemer kan spille sammen senere. Det handler om at tænke borgeren frem for systemet.

Nu kender alle rundt om barnet hinanden bedre og kan lige ringe op og sparre i det daglige. Jeg kunne godt ønske mig, at flere kommuner ville kaste sig ud i sådan noget her.

Malene Fredsted, leder af familieplejen
Bliv medlem