Gå til indhold

Kronik

Kronik: Plejefamilien med de grå hår

Mens vores egne børn er vokset op og gradvist flyttet hjemmefra, er vores familie blevet en anden, skriver plejemor ’Merete’ i denne kronik. Læs hendes tanker om at have været nogens forældre på daglig basis i fyrre år

29. marts 2022

Artikel
COLOURBOX36732857_1128x600.jpg
'I Danmark er aldersgennemsnittet blandt plejeforældre højt. Vi arbejder ufortrødent videre med selv helt små børn – en karriere, vi begyndte på for mange år siden,' skriver denne kronikør.

Forfattere: 'Merete' og familieplejer

Foto: Colourbox

Hov, du har grå hår – sagde Munni alvorligt, mens hun nærstuderede mit hår i tindingen. Jeg forklarede om hårs opbygning og om, hvordan mange kvinder vælger at farve hår. Men er det sundt at farve hår, ville hun vide – for vi har stadigvæk et stort sundheds- og miljøtema kørende hos os. Jeg havde overvejet at droppe farven, hvis det ikke lige var, fordi jeg stadig færdes med børn, der kalder mig mor.

I Danmark ses et markant højt aldersgennemsnit hos plejeforældre. Vi arbejder ufortrødent videre med selv helt små børn – en karriere, vi begyndte på for mange år siden. Det spiller klart en rolle, at børn med komplekse udfordringer ikke kan være i en plejefamilie, hvor der er bio-børn – det bliver for hårdt for alle parter. Mens der i mange erhverv er enighed om, at alder giver erfaring, stabilitet og generelt øget kompetence, så bliver det for vores område en kende anstrengt:

’Nå! Har man slet ikke regler for, hvor stor forskel der må være mellem barnet og jer voksne,’ lyder det. Eller: ’Aj! Er det ikke alt for hårdt? Jeres egne børn er blevet voksne – havde I ikke nået at vænne jer til friheden?’

Som plejeforældre er der mange fordele ved at være tres plus: Kilometerlang tålmodighed, strategier for alt og – ikke mindst – en rimelig stabil levevis.

'Merete', familieplejer

Omsorg og pædagogik i metermål

Nix, det gik over i ét fra at være bioforældre til at være plejeforældre.

Nu har vi været forældre på daglig basis i fyrre år. Det giver vældig god erfaring. Mens vores egne børn er vokset op og gradvist er flyttet hjemmefra, er vores familie blevet en anden udgave. Faktisk er alt vendt helt rundt, for vi fungerer som en slags mini-opholdssted, om end vi føler os og agerer som en familie. Omsorg og pædagogisk åbenhed øses ud i metermål.

Som plejeforældre er der mange fordele ved at være tres plus: Kilometerlang tålmodighed, strategier for alt og – ikke mindst – en rimelig stabil levevis. Efterhånden skelner jeg ikke mellem hverdag og ferie. Når vi tager på såkaldt ferie, har vi jo fuldt op at gøre fra morgen til aften, jeg taber altid nogle kilo henholdsvis i sommerferien og juleferien. Så jeg holder af hverdagen ligesom i Dan Turells digt.

Når huset bliver stille

’Hvad gør du den dag, det sidste barn flytter ud?’ spørger en bekendt.

’Så må børnebørn og til den tid måske oldebørn stå for skud,’ svarer jeg.

Det sker en gang imellem, at huset pludselig er stille – jeg er alene hjemme! Selvom der er hundreder af ting, der pludselig kan ordnes, fikses eller klares sådan en dag, har jeg hver gang smidt mig foran en film eller er gået i seng. Så det er klart sundest at holde gang i Hovedbanegården, som vores genbo for spøg kalder vores hjem.

Hvis vores plejebørn snakker om, at vi er oldgamle og burde gå på pension, spørger jeg:

’Ja? Så du vil gerne overtage mine opgaver – og selv vaske og hænge tøj op, gøre rent ud over det, du plejer og i den dur?’

’Okay! Så holder jeg op med at kalde dig oldgammel, når du siger sådan,’ lyder svaret.

At være ægte

Der er lidt alders-stigmatisering omkring disse plejefamilievilkår. Jeg afleverede Hassan til en skoleudflugt og i snakken med de andre forældre – udelukkende mødre på mine døtres alder, blev der ret stille, da jeg i forbindelse med en snak om mentorordning fortalte, at jeg er plus tres. Uha! 

Det kan måske virke specielt for unge forældre at se så modne plejeforældre med børn. Men det fungerer godt, fordi vi har ’overstået’ vores bio-forælder-rolle og har overskud til de udsatte børn, vores plejebørn. Jeg foretrækker at gå i åben dialog med de unge forældre; da jeg finder det vigtigt at advokere for bedre forståelse af vores og børnenes vilkår.

’Men det gør ikke noget, du har sådan gråt hår, mor. For det hører med til at være ægte... at man bare ser ud, som man gør,’ kom det fra Munni med det havblå blik.

Yes, man narrer ikke børn, derfor er vores arbejde som plejeforældre autentisk. Som i mange andre erhverv beror vores virke på, at vi gør det godt. Ellers ville vi jo ikke se trygge, glade børn omkring os.

Forfatteren til denne kronik har af hensyn til plejebørnene valgt at fremstå anonymt, men redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.

Bliv medlem og få tryghed, netværk og juridisk hjælp

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

6 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
  • Gratis krisehjælp hos Healthcare.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Bliv medlem