Gå til indhold

Springet

Jeg er en stemme ind i maskinrummet

Det er indflydelsen, Malene Soldal Petersen sætter størst pris på i rollen som AMR. Læs, hvordan hun tålmodigt, men effektivt påvirker arbejdsmiljøet både på sin arbejdsplads og i Svendborg Kommunes socialafdeling.

2. marts 2022

Artikel
Artikel.png
For Malene Soldal Petersen har det beriget hendes arbejdsliv, at hun har påtaget sig rollen som AMR og derigennem har fået direkte indflydelse på arbejdsmiljøet.

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Nils Lund Pedersen

Hvorfor blev du arbejdsmiljørepræsentant?

Fordi jeg synes, det er vigtigt at have fokus på arbejdssikkerhed, og fordi jeg gerne ville have indflydelse.  Jeg har en baggrund indenfor søfart, hvor der er rigtigt stort fokus på sikkerhed, så jeg syntes, jeg havde noget at bidrage med.

Hvad kan socialpædagoger lære af søfartsbranchen?

Arbejdssikkerhed handler bl.a. om god forberedelse, hvor ham har fået talt situationerne igennem i forvejen – og så handler det om gentagelser. Mange socialpædagoger arbejder alene. Når man træder ind i en borgers hjem, og der er tale om mennesker i svære livssituationer, som evt. har et misbrug, så kan man ikke være sikker på, hvad man møder. Derfor er det vigtigt være godt forberedt. Hvis man ved, at der er styr på sikkerheden, kan man være tryg, og så kan man bedre fokusere på det pædagogiske arbejde. Desuden er det vigtigt at forstå de bagvedliggende årsager til, hvorfor folk handler som de gør, fx gennem supervision.

Hvad er den største udfordring set fra et AMR-synspunkt?

Når man arbejder med borgere i svære livssituationer, stiller jobbet meget høje følelsesmæssige krav. Man kan blive verbalt overfuset, mødt med seksualiserede kommentarer, vrede osv. Det kan være meget grænseoverskridende og nedslidende. Derfor er det også en kæmpe sejr for alle os, der arbejder med relationer, at emnet høje følelsesmæssige krav er kommet på dagsorden og ind i lovgivningen.

Hvordan får man reel indflydelse på arbejdsmiljøet?

Jeg er valgt til kommunens Sektor MED-udvalg, hvor jeg har mulighed for at italesætte ting hele vejen op i systemet. Det er berigende, for vi bliver en stemme ind i selve maskinrummet og kommer i dialog med ledere på forskellige niveauer. Her er en forståelse af, at vi samarbejder om det her, og at vi har en god mulighed for at påvirke socialområdet. I Svendborg kommunes socialafdeling har vi ledere, der tager arbejdsmiljøopgaven alvorligt og prioriterer den.

Hvad er din seneste succes?

Ved sidste Sektor-MED møde fik jeg mulighed for at stille spørgsmål ved brugen af ordet ’koncern’ som betegnelse for kommunen som arbejdsplads. Et ord, som ledelsen har brugt det sidste halve år, og som har undret mig. For er det en god ide, når nu medarbejderne ser sig ansat i en værdibaseret offentlig organisation? Og hvad kalder man borgerne i koncernen? Er det kunder? Det er vigtigt, at ledelsen ved, at vi som medarbejdere er opmærksomme på, at ord skaber virkelighed. Og netop den sproglige opmærksomhed er jo en del af vores socialpædagogiske faglighed.

Hvad er det bedste ved at være AMR?

Det er indflydelsen. Det kan betale sig at engagere sig. Man skal have tålmodighed, for det er en lang proces, men jeg fremlægger ting og sår et frø, og så gentager jeg det igen og igen. Og så har jeg en god nærmeste leder og en dygtig TR, der bakker op om vigtigheden og prioriteringen af arbejdsmiljøarbejdet – det er en stor del af succesen.

CV:

Malene Soldal Petersen, 51 år

2022:

AMR, repræsentant i lokal-, afdeling-, område- og sektor-MED, hjemmevejleder i Svendborg Kommune Socialafdelingen.

2016:

Valgt til AMR

2012:

Uddannet pædagog fra UCL Lillebælt

1996-97:

Danmarks første kvindelige kvartermester på Skoleskibet Danmark

1990:

Elev fra Georg Stage

Bliv medlem