Gå til indhold

Kommentar

Fokus på faglighed i nyt psykiatri-oplæg

En stærk socialpsykiatri er afgørende for at kunne løse de massive udfordringer på psykiatriområdet. Det fremgår tydeligt i et nyt fagligt oplæg til en 10-års psykiatriplan fra Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, siger forbundsnæstformand Verne Pedersen

8. februar 2022

Artikel
RM_verneB.jpg

Foto: Ricky John Molloy

Alt godt kommer til den, der venter. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og det er måske rigtigt her. I hvert fald har vi ventet en del år på, at der skulle komme en tiårsplan for psykiatriområdet. Og det er vi nu på vej til.

For Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen præsenterede sidste måned deres faglige oplæg, og nu venter vi på regeringens udspil og den politiske proces. Men hvis politikerne læner sig op ad oplægget, bliver det godt. For ud over at det er ambitiøst, er der lagt vægt på, at vi skal have en stærk socialpsykiatri.

Og ja tak til det. For en stærk socialpsykiatri er afgørende for at kunne løse de massive udfordringer på psykiatriområdet – og i det hele taget i indsatsen over for mennesker med psykiske lidelser. Socialpædagoger skal levere socialpædagogiske indsatser og støtte til de mennesker, der har de mest komplekse psykiske lidelser, og vi skal inddrage borgerne i eget liv. Og det oplæg er vi meget tilfredse med.

Men i den politiske proces, der nu følger, kommer vi til at påpege, at der altså skal følge penge med. Det er helt afgørende. Ligesom det også er afgørende, at der er nok kvalificerede socialpædagoger.

Så der skal fokuseres på rekruttering og fastholdelse på området. For i dag er det kun halvdelen af medarbejderne på de socialpædagogiske tilbud i socialpsykiatrien, som har en socialpædagogisk uddannelse, og 35 pct. af de ansatte er ufaglærte. Og det duer ganske enkelt ikke. Uddannelse er en forudsætning for kvalitet. Alt dette kommer vi til at spille ind med de kommende måneder.

Bliv medlem