Gå til indhold

Familieplejere

Socialpædagogerne tager sag til Ankenævnet – dit bidrag er vigtigt

Vesthimmerland Kommune vil ikke indbetale ATP til en plejemor, fordi hun også er ansat af en anden kommune, som hun får ATP fra. Men kan det virkelig være rigtigt? Det mener Socialpædagogerne ikke og klager nu til Ankenævnet. Står du med samme problem, vil vi gerne høre fra dig

12. december 2022

Artikel
Design uden navn (7).png

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Colourbox

Fra 2002 og 18 år frem havde Nina Stilling et barn i pleje fra Vesthimmerland Kommune. Nu har det vist sig, at kommunen i hele eller dele af den periode ikke indbetalte ATP Livslang Pension – også kaldet Arbejdsmarkedets Tillægspension – til hende.

Det var Ninna Stilling selv, der fattede mistanke, og tog kontakt til Socialpædagogerne Nordjylland. Annelene Jensen, der er faglig konsulent i Socialpædagogerne Nordjylland, gik alle hendes lønsedler efter og ganske rigtigt – indbetalingen af ATP manglede.

– Jeg henvendte mig naturligvis til kommunen. De skrev tilbage, at de mener ikke, hun er berettiget til ATP, fordi hun samtidig har haft et barn anbragt fra en anden kommune, og de mener, at der kun skal indbetales ATP af et ansættelsesforhold. De vedhæftede i samme ombæring et svar fra ATP, fortæller Annelene Jensen.

Men det er Socialpædagogerne ikke enig i.

Hænger slet ikke sammen

Derfor har forbundet bedt advokat Steen Frederiksen, der har ført familieplejesager gennem henved tre årtier, om at klage til Ankenævnet.

– Hvis man som plejefamilier kun skulle have ATP fra et ansættelsesforhold, hvem skal så holde snor i, når det ansættelsesforhold stopper, og ATP-indbetalingen frafalder – og have overblik over, hvilken kommune der så skal indbetale ATP? Det hænger jo slet ikke sammen, forklarer Annelene Jensen.

For hende at se er det her endnu et uafklaret hjørne af familieplejeområdet, hvor der er behov for klare regler og retningslinjer. Derfor opfordrer Socialpædagogerne nu til, at familieplejere, der står i en lignende situation, tager kontakt til deres lokale kreds.

– Familieplejeområdet er jo et område, der ikke er særlig reguleret. Og plejefamilier fortæller ofte mig, at de oplever, at kommunerne bruger deres følelsesmæssige binding til børnene til at lægge et økonomisk pres, når reguleringen mangler. Derfor skal vi have det her afklaret én gang for alle frem for at tage kampen fra kommune til kommune, siger Annelene Jensen.

 

 

 

Bliv medlem