Gå til indhold

springet

Min opgave er at sætte retning

Fra at være afdelingsleder for to afdelinger under Boenheden Kærsangervej i Viborg er Jan Jul Baden Therkelsen nu leder for handicapområdet i Viborg Kommune. – En af mine store opgaver er at finde retning for hele kommunes handicapområde, siger han

29. november 2022

Artikel
Design uden navn (17).png

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Søren Kjeldgaard

Hvorfor skulle der ske noget nyt i dit arbejdsliv?

Jeg har været leder i 12 år efterhånden på forskellige tilbud. Senest var jeg leder af Botilbuddene Kærsangervej 68 og Kærsangervej 252, som begge er tilbud med meget høj socialpædagogisk faglighed. Men da min tidligere øverste leder fik nyt job, blev jeg pr. 1. maj tilbudt muligheden for at træde til som konstitueret leder for hele handicapområdet. Det gav mig jo lidt tid til at mærke efter i en ny og noget større lederstilling – og for mig var det helt naturligt at søge jobbet, da det blev slået op. Jeg føler mig klar til at arbejde med strategisk ledelse inden for et område, som jeg kender rigtig godt, og som jeg nu har sat mig i spidsen for at udvikle.

Hvad er den største forskel i forhold til dit tidligere job?

En af mine helt overordnede opgaver er at finde retning for hele handicapområdet i kommunen. Tidligere lå mit fokus på de to tilbud, jeg var afdelingsleder for – men nu bærer jeg ansvaret for, at vi alle, dvs. 22 forskellige tilbud og ca. 350 medarbejdere, går i samme retning. Det kræver jo et langt større fokus på det strategiske i forhold til, da jeg var helt tæt på praksis, men det synes jeg både er spændende og en stor udfordring.

Hvor ligger udfordringerne?

Det strategiarbejde, vi har sat i gang for rammer og retning på handicapområdet, er naturligvis udfordret af det, der udfordrer de fleste kommuner: en presset økonomi, en stadig mere kompleks borgergruppe og problemer med at rekruttere nok uddannede medarbejdere. Men noget af det, jeg har fokus på, er, at vi skal være attraktive arbejdspladser båret af høj faglighed. Derfor kører vi hårdt på med uddannelse med skræddersyede diplommoduler inden for fx KRAP og den neuropædagogiske tilgang. Og det tror jeg på vil tiltrække og fastholde flere socialpædagoger, fordi det er den faglighed, de søger i deres arbejde.

Hvordan bruger du din socialpædagogiske baggrund?

For mig er faglig ledelse helt afgørende inden for vores område. Og som øverste leder har jeg primært socialpædagogiske ledere under mig. De er utrolig dygtige ledere – og fordelen er, at vi taler helt samme sprog. Min rolle er jo så at klæde disse ledere på til at kunne udføre deres arbejde bedst muligt, og her har det da stor betydning, at jeg kender deres hverdag, og jeg kender til de dilemmaer, de møder. Det betyder, at vi lettere kan blive enige om en fælles retning.

Hvad er det sværeste i jobbet?

Økonomien er jo en kæmpe udfordring, det kommer man ikke uden om. Men jeg ser det som en spændende opgave at få tingene til at lykkes i en tid, hvor det både er svært at rekruttere og få pengene til at række. Det kræver, at vi tør tænke i at gøre tingene anderledes, og det arbejde vil jeg gerne stå i spidsen for. For det er nødvendigt hele tiden at udvikle vores tilbud, hvis vi vil kunne tiltrække både medarbejdere og studerende til socialområdet. Men selvom det er udfordrende, er det også det, der gør mit job så spændende – og gør mig glad for at gå på arbejde hver eneste dag.

CV

Jan Jul Baden Therkelsen, 45 år

 • 2022
  Leder af Viborg Handicap
 • 2017
  Afdelingsleder i Viborg Handicap
 • 2013
  Funktionsleder Center for Psykiatri, Holstebro
 • 2010
  Afdelingsleder Dag- og Døgncenter Lemvig
 • 2006
  Center for Psykiatri, Holstebro
 • 2004
  Bakkehuset, Handicap Ringkøbing Amt
 • 2004
  Uddannet socialpædagog
Bliv medlem