Gå til indhold

Kongres 2022

Vi kommer ingen vegne uden faglighed

Uden faglighed lykkes vi ikke som velfærdssamfund. Faglighed og fagligt fællesskab gør en stor forskel i den enkelte socialpædagogs hverdag og kan være nøglen til politisk indflydelse, lød budskabet fra formanden for den sociale investeringsfond Karen Hækkerup og direktør for A4 Kristian Madsen på Socialpædagogernes kongres

10. november 2022

Artikel
Temadag 2.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Nils Lund Pedersen

– Man kommer ingen vegne uden faglighed. Det er det, vi har brug for, når vi som borgere er på røven. Hvis ikke der er mennesker som socialpædagoger til at gribe os og give de rette tilbud, lykkes vi ikke som velfærdssamfund.

Sådan sagde tidligere socialminister og formand for den sociale investeringsfond Karen Hækkerup, da hun talte til de 195 delegerede på Socialpædagogernes kongres.

Men for at lykkes som socialpædagog – og udleve drømmen om at gøre en forskel for udsatte mennesker – skal man være en del af et system, hvor tingene ikke falder mellem to stole, eller man bliver kvalt i bureaukrati og kasser, tilføjede hun.

– Når jeg kigger ud i samfundet, må jeg bare sige, at vi kan gøre tingene anderledes. Der skal skabes håb for borgerne, tilfredshed for medarbejderne, som skal have den anerkendelse, de fortjener. Så borgerne får endnu bedre hjælp, og I med stærk faglighed går glade i seng om aftenen, sagde Karen Hækkerup.

Den rette vej

De sidste to år har forbund og kredse arbejdet med at sætte fokus på betydningen af den socialpædagogiske faglighed og på andelen af socialpædagoger på de socialpædagogiske arbejdspladser. På kongressen delte de kongresdelegerede erfaringerne med hinanden og skulle desuden beslutte, hvad forbundet skal arbejde med de næste to år.

Til inspiration for de delegerede var Kristian Madsen, der er chefredaktør og direktør for A4, også på talerstolen. For ham at se – med hans kendskab til politisk interessevaretagelse og fagbevægelsen – peger kongresbeslutningen ’Faglighed forandrer liv’, som endeligt vedtages fredag, i den helt rigtige retning: Fokus på faglighed kan både være vejen til at opnå større tilfredshed blandt medlemmerne og vejen til politisk indflydelse, mener han.

– Faglighed gør en forskel i forhold til, at den enkelte socialpædagog er tryg og mestrer sin hverdag. Og i forhold til organisering har I noget helt unikt ved at kunne tilbyde et fagligt fællesskab at samles om, sagde han.

Kristian Madsen stillede sig mere tvivlende over for, at man kunne sikre et lønløft til socialpædagoger ved at tale fagligheden op. Til gengæld kan det være nøglen til politisk indflydelse, mener han.

– Man står meget sikrere, hvis man som fagforening har fagligheden med sig ind i ministeriet eller på Christiansborg. Man kan se det på den arbejdsskadereform, der lige er blevet vedtaget, hvor jeres område har fået en helt særlig omsorg. Det skyldes, at der bliver lyttet til den faglighed, som fagforeningen løfter ind på den politiske arena, sagde han.

Bliv medlem