Gå til indhold

Kongres 2022

Tre gode nyheder fra din a-kasse

En tryg og robust lønforsikring og nye muligheder på vej. Det var nogle af de resultater og fremtidsudsigter, som blev præsenteret, da Socialpædagogernes A-kasse holdt delegeretmøde

11. november 2022

Artikel
Michael Madsen.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Nils Lund Pedersen

Medlemstilfredsheden og loyaliteten er høj med Socialpædagogernes A-kasse, og vi har opnået flere bemærkelsesværdige politiske sejre i de seneste år. Sådan lød det fra formand for Socialpædagogernes A-kasse Michael Madsen, da han afgav beretning på a-kassens delegeretmøde den 8. november.

Han kom med tre gode nyheder:

En sund og robust lønforsikring
Medlemmer af både forbund og a-kasse har adgang til en sund og robust lønforsikring. 2.592 medlemmer har fået udbetalinger fra januar 2019 til september 2022. Alle er sikret dækning på 80pct. af tidligere løn, og den gennemsnitlige udbetaling er 3.989 kr. pr. måned. 

Dagpengesejr
Der er vedtaget en politisk aftale om at give et tillæg på op til 3.649 kr. til dagpengene i de første tre måneder for medlemmer af en a-kasse, som har været i arbejde mindst to ud af tre år op til ledigheden. Det betyder, at man kan få op til 23.000 kr. brutto i stedet for ca. 19.000 kr. 

I mange år har dagpengene haft faldende kompensationsgrad, som betyder, at hvis en socialpædagog mister sit arbejde og må søge dagpenge, så dækker dagpengene kun svarende til halvdelen af den tabte lønindkomst. Det er en trussel mod hele det fælles arbejdsløshedsforsikringssystem. Derfor er aftalen en vigtig politisk sejr.

Selvom forslaget allerede er vedtaget ved lov, så betyder forligsmæssige bindinger, at det først kan træde i kraft, når der er sikret et flertal for lovgivningen her efter folketingsvalget. Med resultatet af valget kan man nok godt regne med, at det sker, men der skal lige en regering på plads til at beslutte en ikrafttrædelsesdato.  

A-kassen får mere ansvar 
En anden stor sejr er en politisk aftale, som bl.a. indebærer, at alle a-kasser fra 2024 skal varetage kontakten med deres ledige medlemmer de første tre måneder. Også på dette område er der en vis usikkerhed om, hvad der sker, når den ny regering er på plads. Men vi kan indtil videre se det som en stor anerkendelse af vores indsats i a-kasseforsøget. Her har a-kassen netop haft det ansvar som et forsøg.

Alle de deltagende a-kasser har vist, at a-kasserne har en væsentlig rolle at spille i beskæftigelsesindsatsen overfor ledige medlemmer. Aftalen – hvis den fastholdes, som den ser ud nu – indebærer også, at alle samtaler efter den første samtale kan afholdes digitalt eller telefonisk – allerede fra næste år. 

Bliv medlem