Gå til indhold

Kongres 2022

Tak for altid at sætte faglighed på dagsordenen

Børn, unge og voksne med udfordringer skal have de bedste forudsætninger for at lykkes. Her er socialpædagogernes faglighed helt afgørende, lød det fra formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, som talte direkte til landets socialpædagoger på forbundets kongres

10. november 2022

Artikel
Lizette kongres 22.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Nils Lund Pedersen

– Tak, fordi I altid sætter faglighed og ekspertise højt på dagsordenen og kæmper for et godt arbejdsmarked for socialpædagoger og for et godt velfærdssamfund i bedre balance. I gør en kæmpestor forskel. Tak.

Sådan sagde formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard, da hun talte på Socialpædagogernes kongres i Nyborg.

– Som I siger, kræver socialpædagogisk arbejde socialpædagogisk faglighed – vores børn, unge og voksne med udfordringer skal have de bedste forudsætninger for at lykkes. Det har de, når dygtige, engagerede socialpædagoger som jer kan give dem den hjælp, de har brug for. Socialpædagoger forandrer liv, sagde hun og fortsatte:

– Jeg håber, at I også i en travl hverdag kigger på hinanden og klapper hinanden på skulderen, for det fortjener I virkelig.

Store udfordringer forude

I sin tale understregede Lizette Risgaard vigtigheden af de rette vilkår for lønmodtagere og fremhævede bl.a., at den tidligere regering lykkedes med at hæve dagpengesatsen ved de første tre måneders ledighed og fik indført retten til tidlig pension.

Men hun lagde også vægt på, at regering såvel som fagbevægelse står foran den største udfordring siden anden verdenskrig.

– Der kommer mange flere børn og ældre. Vi siger, at pengene skal følge med, sagde hun.

Forude venter derfor bl.a. vigtige investeringer i uddannelse – både i pædagoguddannelsen, der trænger til et løft, og i efter- og videreuddannelse, tilføjede Lizette Risgaard.

– Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange uuddannede på jeres område. Vi skal have merituddannelsen til at virke, så I alle sammen får papir på, hvad vi kan, og den forskel I gør hver dag. Det kigger vi også på i den trepartsforhandling, som regeringen forhåbentlig snart indkalder til. Det skal ikke være økonomien, der står i vejen for, at man kan tage en merituddannelse, sagde hun og fortsatte:

– Vi vil holde den kommende regering oppe på, at der bliver lavet langsigtede planer for, at flere kan vælge et arbejdsliv som socialpædagoger, sagde hun.

Vi må stå sammen

Som en del af løsningen på rekrutteringsudfordringerne har der under valgkampen været flere udmeldinger om løn og arbejdsvilkår. Lizette Risgaard ser dem som et udtryk for, at politikerne tager rekrutteringsudfordringerne alvorligt. Men hun mener også, at man skal afvente lønkommissionens arbejde for at få et fælles, faktuelt grundlag at stå på.

– Det, statsministeren lægger på bordet, er godt. Det giver mulighed for at finde gode løsninger. Derefter er det op til parterne at forhandle. Derfor vil jeg gerne slå fast, at Mette Frederiksens udmeldinger er ikke et brud med den danske model. Men der er en vilje til at bakke op om en velfungerende offentlig sektor, sagde hun.

Men for at lykkes med det hele er det afgørende med en stærk fagbevægelse, sluttede Lizette Risgaard.

– Vi har brug for, at flere får øjnene op for de faglige fællesskaber og melder sig ind i en rigtig fagforening. Det skal vi arbejde samen om, sagde hun.

Bliv medlem