Gå til indhold

sofa

Tillid kræver tydelighed og troværdighed

Som socialkonsulent i BOAS Mentor har socialpædagog Charlotte Meyer et tæt samarbejde med Chris Fogh Axelsen, som har ADHD og autisme og derfor har brug for støtte til at få sin hverdag til at fungere

24. oktober 2022

Artikel
sofa .png

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Ricky John Molloy

Charlotte Meyer, 52 år, social konsulent i BOAS Mentor på Frederiksberg, som tilbyder botilbud og individuelt tilpassede ydelser til unge og voksne, primært med autismespektrumforstyrrelse og/eller ADHD.

Chris Fogh Axelsen, 26 år, har været i BOAS Mentors regi i fem år. Har hoveddiagnosen ADHD og autisme og lider derudover af angst og katastrofetanker. Bor i egen lejlighed og har bl.a. Charlotte som kontaktperson.

Charlotte:

Jeg er med hele vejen rundt i borgernes liv. Jeg er bisidder på jobcentret, er med til samtalerne hos sagsbehandlere eller forældresamtaler – og samarbejder med den unge om at få en hverdag til at fungere. Vi arbejder meget ud fra en strukturpædagogisk tilgang. Jeg har derfor fokus på at skabe regelmæssighed og struktur og gøre Chris’ hverdag mere overskuelig.

Chris:

Det har altid været lidt op ad bakke i forhold til at få struktur ind i min hverdag, så det arbejder jeg med, så godt jeg kan. Jeg vil gerne have en normal døgnrytme, hvor jeg fx får taget min medicin om morgenen.

Charlotte:

Chris og jeg har typisk aftaler om at ses et par gange om ugen alt efter behov. Og så er min rolle at hjælpe til i forhold til det, der er brug for, hvad end det så er praktiske opgaver, eller det mere handler om at hygge, spise noget mad sammen eller få købt ind.

Chris:

Før jeg kom til BOAS, boede jeg på landet, så det var en stor omvæltning for mig. Jeg var ret frustreret i starten og følte mig overbebyrdet, og så reagerede jeg nogle gange voldsomt ved fx at slå mig selv i hovedet. Men Charlotte var god for mig, og hun blev jo ved med at komme tilbage.

Charlotte:

Mine to yndlingsord er tydelighed og troværdighed. Hvis jeg skal have Chris’ tillid, skal jeg tydeligt vise, at jeg er der, og at han kan stole på mig. Og selvom jeg har en masse teori og uddannelse med i bagagen, så er det allervigtigste, at jeg ser det enkelte menneske og glemmer diagnosen. At jeg husker, at det er Chris – og ikke en autist med ADHD.

Chris:

Jeg har oplevet mange svigt, så jeg har nok udviklet et mønster med, at nu skubber jeg til folk, og så forlader de mig. Men inderst inde vil jeg jo ikke have, at de forlader mig. Og med Charlotte fandt jeg hurtigt ud af, at hun gad altså ikke at fucke af, selvom jeg bad hende om det.

Charlotte:

Chris kan bruge mig til at ventilere og få vendt nogle af de ting, der måske er gået skævt – i stedet for at vende det indad.

Chris:

Charlotte er nok en slags reserve- eller delemor for mig. Og den støtte, jeg får her i BOAS også fra de andre, jeg møder, er god. Jeg har aldrig følt, at jeg ikke må være her. Ude i byen siger jeg også gerne, at jeg giver BOAS 11 ud af 10!

Autisme på nært hold

Du kan møde både Charlotte og Chris i podcasten ’Autisme på nært hold’ - en podcast, hvor du kan blive klogere på det levede liv med autisme. Her diskuterer et panel indsendte og aktuelle autismerelaterede dilemmaer.
Lyt med i din podcastapp

Bliv medlem